You are here: Home >> Question Paper >> SSC CGL EXAM 2010 (General Awareness)

Solved Question Paper of SSC Combined Graduate Level Exam 2010 (2nd shift) : Set - 1



General Knowledge

1. Which of the following is not a nucleon ?

  • a) Proton
  • b) Neutron
  • c) Electron
  • d) Positron

Correct Answer: (c)


2. TRIPS and TRIMS are the terms associated with

  • a) IMF
  • b) WTO
  • c) IBRD
  • d) IDA

Correct Answer: (b)

3) The acceleration due to gravity at the equator

  • a) Is less than that at the poles
  • b) Is greater than that at the poles
  • c) Is equal to that at the poles
  • d) Does not depend on the earth’s centripetal acceleration

Correct Answer: (a)

4) During period of inflation, tax rates should

  • a) Increase
  • b) Decrease
  • c) Remain constant
  • d) Fluctuate

Correct Answer: (a)

5) NIS stands for

  • a) National Infectious diseases Seminar
  • b) National Irrigation Schedule
  • c) National Immunisation Schedule
  • d) National Information Sector

Correct Answer: (c)

6) Angle of friction and angle of repose are

  • a) Equal to each other
  • b) Not equal to each other
  • c) Proportional to each other
  • d) None of the above

Correct Answer: (a)

7) India attained ‘Dominion Status’ on

  • a) 15th January, 1947
  • b) 15th August, 1947
  • c) 15th August, 1950
  • d) 15th October, 1947

Correct Answer: (b)

8) A Presidential Ordinance can remain in force

  • a) For three months
  • b) For six months
  • c) For nine months
  • d) Indefinitely

Correct Answer: (b)

9) Which of the following Indonesian regions was a victim of massive earthquake in 2004 ?

  • a) Irian Jaya
  • b) Sumatra
  • c) Kalibangan
  • d) Java

Correct Answer: (b)

10) The first nonstop airconditioned ‘DURANTO’ train was flagged off between

  • a) Sealdah—New Delhi
  • b) Mumbai—Howrah
  • c) Bangalore—Howrah
  • d) Chennai—New Delhi

Correct Answer: (a)

11) The terms ‘Micro Economics’ and ‘Macro Economics’ were coined by

  • a) Alfred Marshall
  • b) Ragner Nurkse
  • c) Ragner Frisch
  • d) J.M. Keynes

Correct Answer: (c)

12) Which among the following agencies released the report, Economic Outlook for 2009-10 ?

  • a) Planning Commission
  • b) PM’s Economic Advisory Council
  • c) Finance Commission
  • d) Reserve Bank of India

Correct Answer: (b)

13) What happens to a person who receives the wrong type of blood ?

  • a) All the arteries constrict
  • b) All the arteries dialates
  • c) The RBCs agglutinate
  • d) The spleen and lymphnodes deteriorate

Correct Answer: (c)

14) Windows 7, the latest operating system from Microsoft Corporation has ............... Indian languages fonts.

  • a) 14
  • b) 26
  • c) 37
  • d) 49

Correct Answer: (b)

15) The Speaker of the Lok Sabha has to address his/her letter of resignation to

  • a) Prime Minister of India
  • b) President of India
  • c) Deputy Speaker of Lok Sabha
  • d) Minister of Parliamentary Affairs

Correct Answer: (c)

16) If all bullets could not be removed from gun shot injury of a man, it may cause poisoning by

  • a) Mercury
  • b) Lead
  • c) Iron
  • d) Arsenic

Correct Answer: (b)

17) Processor’s speed of a computer is measured in

  • a) BPS
  • b) MIPS
  • c) Baud
  • d) Hertz

Correct Answer: (d)

18) The isotope used for the production of atomic energy is

  • a) U-235
  • b) U-238
  • c) U-234
  • d) U-236

Correct Answer: (a)


19) The material used in the manufacture of lead pencil is

  • a) Graphite
  • b) Lead
  • c) Carbon
  • d) Mica

Correct Answer: (a)


20) Silver halides are used in photographic plates because they are

  • a) Oxidised in air
  • b) Soluble in hyposolution
  • c) Reduced by light
  • d) Totally colourless

Correct Answer: (b)


21) India and U.S. have decided to finalize agreements related to which of the following ?

  • a) Trade and Investment
  • b) Intellectual Property
  • c) Traditional Knowledge
  • d) All of the above

Correct Answer: (d)


22) Which one of the following states does not form part of Narmada River basin?

  • a) Madhya Pradesh
  • b) Rajasthan
  • c) Gujarat
  • d) Maharashtra

Correct Answer: (b)


23) Which of the following countries has recently become the third largest market for Twitter ?

  • a) China
  • b) India
  • c) Brazil
  • d) Indonesia

Correct Answer: (a)


24) A want becomes a demand only when it is backed by the

  • a) Ability to purchase
  • b) Necessity to buy
  • c) Desire to buy
  • d) Utility of the product

Correct Answer: (d)


25) Sarkaria Commission was concerned with

  • a) Administrative Reforms
  • b) Electoral Reforms
  • c) Financial Reforms
  • d) Centre-State relations

Correct Answer: (d)


26) The exchange of commodities between two countries is referred as

  • a) Balance of trade
  • b) Bilateral trade
  • c) Volume of trade
  • d) Multilateral trade

Correct Answer: (b)


27) Ringworm is a ................. disease.

  • a) Bacterial
  • b) Protozoan
  • c) Viral
  • d) Fungal

Correct Answer: (d)


28) Which is the biggest tax paying sector in India ?

  • a) Agriculture sector
  • b) Industrial sector
  • c) Transport sector
  • d) Banking sector

Correct Answer: (d)


29) Soil erosion on hill slopes can be checked by

  • a) Afforestation
  • b) Terrace cultivation
  • c) Strip cropping
  • d) Contour ploughing

Correct Answer: (a)


30) The excess of price a person is to pay rather than forego the consumption of the commodity is called

  • a) Price
  • b) Profit
  • c) Producers’ surplus
  • d) Consumers’ surplus

Correct Answer: (c)


31) Pituitary gland is situated in

  • a) The base of the heart
  • b) The base of the brain
  • c) The neck
  • d) The abdomen

Correct Answer: (b)


32) According to RBI’s Report on the trend and progress of banking, the Non-performing Assets (NPA’s) in India for 2008-09 for Indian Banks in 2008 have stood at

  • a) 2.3 per cent
  • b) 2.6 per cent
  • c) 3.5 per cent
  • d) 5.2 per cent

Correct Answer: (b)


33) Despotism is possible in a

  • a) One party state
  • b) Two party state
  • c) Multi party state
  • d) Two and multi party state

Correct Answer: (a)


34) Curie point is the temperature at which

  • a) Matter becomes radioactive
  • b) A metal loses magnetic properties
  • c) A metal loses conductivity
  • d) Transmutation of metal occurs

Correct Answer: (b)


35) 'C' language is a

  • a) Low level language
  • b) High level language
  • c) Machine level language
  • d) Assembly level language

Correct Answer: (b)


36) Which of the following is called the ‘ecological hot spot of India’ ?

  • a) Western Ghats
  • b) Eastern Ghats
  • c) Western Himalayas
  • d) Eastern Himalayas

Correct Answer: (a)


37) The art and science of map making is called

  • a) Remote Sensing
  • b) Cartography
  • c) Photogrammetry
  • d) Mapping

Correct Answer: (b)


38) The age of the Earth can be determined by

  • a) Geological Time Scale
  • b) Radio-Metric Dating
  • c) Gravity method
  • d) Fossilization method

Correct Answer: (b)


39) Who coined the word ‘Geography’?

  • a) Ptolemy
  • b) Eratosthenese
  • c) Hecataus
  • d) Herodatus

Correct Answer: (b)


40) Which one of the following is the guardian of Fundamental Rights ?

  • a) Legislature
  • b) Executive
  • c) Political parties
  • d) Judiciary

Correct Answer: (d)


41) Who discovered cement?

  • a) Agassit
  • b) Albertus Magnus
  • c) Joseph Aspdin
  • d) Janseen

Correct Answer: (c)


42) The monk who influenced Ashoka to embrace Buddhism was

  • a) Vishnu Gupta
  • b) Upa Gupta
  • c) Brahma Gupta
  • d) Brihadratha

Correct Answer: (b)


43) “Economics is what it ought to be.” — This statement refers to

  • a) Normative economics
  • b) Positive economics
  • c) Monetary economics
  • d) Fiscal economics

Correct Answer: (a)


44) Which Governor General is associated with Doctrine of Lapse ?

  • a) Lord Ripon
  • b) Lord Dalhousie
  • c) Lord Bentinck
  • d) Lord Curzon

Correct Answer: (b)


45) Who among the following was an illiterate ?

  • a) Jahangir
  • b) Shah Jahan
  • c) Akbar
  • d) Aurangazeb

Correct Answer: (c)


46) The Lodi dynasty was founded by

  • a) Ibrahim Lodi
  • b) Sikandar Lodi
  • c) Bahlol Lodi
  • d) Khizr Khan

Correct Answer: (c)


47) Harshavardhana was defeated by

  • a) Prabhakaravardhana
  • b) Pulakesin II
  • c) Narasimhavarma Pallava
  • d) Sasanka

Correct Answer: (b)


48) Marx belonged to

  • a) Germany
  • b) Holland
  • c) France
  • d) Britain

Correct Answer: (a)


49) The declaration that Democracy is a Government 'of the people, by the people; for the people' was made by

  • a) George Washington
  • b) Winston Churchill
  • c) Abraham Lincoln
  • d) Theodore Roosevelt

Correct Answer: (c)


50) Tetra Ethyl Lead (TEL) is

  • a) A catalyst in burning fossil fuel
  • b) An antioxidant
  • c) A reductant
  • d) An antiknock compound

Correct Answer: (d)