You are here: Home >> Question Paper >> SSC CGL EXAM 2011 (General Awareness)

SSC Combined Graduate Level (CGL) Exam 2011 : Set - 1



General Knowledge

1. Indian Parliament Means

  • a) Rajya Sabha - Lok Sabha - Prime Minister
  • b) President of India - Vice-President of India - Lok Sabha - Rajya Sabha
  • c) President of India - Rajya Sabha - Lok Sabha
  • d) Rajya Sabha - Lok Sabha

Correct Answer: (c)

2. Hard steel contains

  • a) 0.01 to 0.04 per cent carbon
  • b) 0.1 to 0.4 per cent carbon
  • c) 0.5 to 1.5 per cent carbon
  • d) 2 to 5 per cent carbon

Correct Answer: (c)

3) Microsoft Office's personal information manager is

  • a) Internet Explorer
  • b) Organiser
  • c) Outlook
  • d) Access

Correct Answer: (c)

4) Generally, the soil of the northern plains of India has been formed by

  • a) aggradation
  • b) weathering in situ
  • c) erosion
  • d) degradation

Correct Answer: (a)

5) Lambert's law is related to

  • a) Refraction
  • b) Reflection
  • c) Illumination
  • d) Interference

Correct Answer: (c)

6) What did the first electronic digital computer contain?

  • a) Transistors
  • b) Core memory
  • c) Valves
  • d) Semiconductor memory

Correct Answer: (c)

7) In the Eighth Schedule of the Constitution of India, which languages were added subsequently?

  • a) Marathi, Oriya, Konkani, Nepali
  • b) English, Sindhi, Marathi, Sanskrit
  • c) Sanskrit, Sindhi, Konkani, Manipuri
  • d) Sindhi, Konkani, Manipuri, Nepali

Correct Answer: (d)

8) Which phenomenon do bats or dolphins use to find prey, predators or obstacles?

  • a) Echo location
  • b) Formation of beats
  • c) Scattering
  • d) Refraction of sound

Correct Answer: (d)

9) The coral reefs are the marine counterparts of

  • a) Savannahs
  • b) Scrublands
  • c) Temperate forests
  • d) Tropical rain forests

Correct Answer: (d)

10) Hiuen Tsang visited India during the reign of

  • a) Harshavardhana
  • b) Rudradaman
  • c) Chandragupta I
  • d) Chandragupta II

Correct Answer: (a)

11) The method of Impeachment of the President of India is adopted from

  • a) U.S.A.
  • b) France
  • c) U.K.
  • d) U.S.S.R.

Correct Answer: (a)

12) Cement is formed by strongly heating a mixture of

  • a) limestone and graphite
  • b) chalk and graphite
  • c) clay and graphite
  • d) limestone and clay

Correct Answer: (d)

13) The Refrigerant 'FREON' is

  • a) Hydrofluosilicic Acid
  • b) Diflouro Dichloro Methane
  • c) Flourspar and Felspar
  • d) Calcium Tetra Flouride

Correct Answer: (b)

14) The 'break-even' point is where

  • a) average revenue equals average cost
  • b) total revenue equals total cost
  • c) marginal revenue equals marginal cost
  • d) none of the above

Correct Answer: (b)

15) The Muslim adventurer who destroyed the Nalanda University was

  • a) Muhammad-bin-Tughlak
  • b) Muhammad-bin-Quasim
  • c) Muhammad-bin-Bhaktiyar
  • d) Alla-ud-din Khilji

Correct Answer: (c)

16) The rear side of the moon was photographed by

  • a) Viking I
  • b) Viking II
  • c) Luna III
  • d) Mariner IX

Correct Answer: (c)

17) In the budget for 2011-12 presented by the Finance Minister on 28-2-2011, the growth rate for the year 2010-11 was projected at

  • a) 7.6%
  • b) 8.0%
  • c) 8.6%
  • d) 9.0%

Correct Answer: (c)

18) Among the following materials sound travels fastest in

  • a) Steel
  • b) Vacuum
  • c) Water
  • d) Air

Correct Answer: (a)


19) Painting reached its highest level of development during the reign of

  • a) Shah Jahan
  • b) Akbar
  • c) Jahangir
  • d) Aurangzeb

Correct Answer: (c)


20) In the budget speech on February 28, 2011, the Finance Minister has announced that an international award with prize money of Rs. 1 crore is being instituted in the memory of Rabindranath Tagore for promoting

  • a) emancipation of underprivileged
  • b) human rights
  • c) international peace
  • d) universal brotherhood

Correct Answer: (d)


21) A geostationary satellite revolves round the earth from

  • a) East to West
  • b) West to East
  • c) North to South
  • d) South to North

Correct Answer: (b)


22) In the Budget Estimates for 2011-12, an allocation of Rs. 300 crore has been made for promoting output of pulses in 60,000 villages in rainfed areas with a view to attaining self sufficiency in pulses in a period of

  • a) two years
  • b) three years
  • c) four years
  • d) five years

Correct Answer: (b)


23) Glass is a

  • a) supercooled liquid
  • b) superheated solid
  • c) supercooled gas
  • d) superheated liquid

Correct Answer: (a)


24) The communal electorate was introduced for the first time in India in

  • a) 1906
  • b) 1909
  • c) 1919
  • d) 1936

Correct Answer: (b)


25) The strong earthquake-cum-tsunami which has moved Japan's main island Honshu by a few feet has also caused Earth's axis to wobble by about

  • a) 2 inch
  • b) 4 inch
  • c) 6 inch
  • d) 8 inch

Correct Answer: (b)


26) Which four countries are called the Asian Tigers?

  • a) Hong Kong, China, Singapore, Taiwan
  • b) Hong Kong, Malaysia, Singapore, China
  • c) Hong Kong, South Korea, China, Taiwan
  • d) Hong Kong, Singapore, South Korea, Taiwan

Correct Answer: (d)


27) For how many years have the dinosaurs been extinct?

  • a) About 25 million years
  • b) About 65 milion years
  • c) About 100 million years
  • d) About 135 million years

Correct Answer: (b)


28) The two states which had non-Congress Ministries in 1937 were

  • a) Punjab and NWFP
  • b) Madras and Central Provinces
  • c) Bengal and Punjab
  • d) Bihar and Uttar Pradesh

Correct Answer: (c)


29) WIKILEAKS, a whistleblowers website is an international organisation based in

  • a) U.S.A.
  • b) Norway
  • c) Sweden
  • d) U.K.

Correct Answer: (c)


30) Who is authorised to issue coins in India?

  • a) India Overseas Bank
  • b) Reserve Bank of India
  • c) Ministry of Finance
  • d) State Bank of India

Correct Answer: (b)


31) The vector of disease sleeping sickness is

  • a) tse-tse fly
  • b) sand-fly
  • c) fruit-fly
  • d) house-fly

Correct Answer: (a)


32) Sea breeze is formed during

  • a) Seasonal
  • b) Night time
  • c) Day time
  • d) Both Day and Night

Correct Answer: (c)


33) The reserves held by Commercial Banks over and above the statutory minimum, with the RBI are called?

  • a) Cash reserves
  • b) Excess reserves
  • c) Momentary reserves
  • d) Deposit reserves

Correct Answer: (c)


34) ***'Nomadic Elephant' was the joint military exercise held some time back in India between India and

  • a) U.S.A.
  • b) China
  • c) Mongolia
  • d) Russia

Correct Answer: (c)


35) Rate of interest is determined by

  • a) The rate of return on the capital invested
  • b) Commercial Banks
  • c) Central Government
  • d) Liquidity preference

Correct Answer: (d)


36) What percentage of world's freshwater is stored as glacial ice?

  • a) 10%
  • b) 30%
  • c) 50%
  • d) 70%

Correct Answer: (d)


37) South-South dialogue is associated with

  • a) Arms conference
  • b) Summit meeting between developed and developing countries
  • c) Co-operation among developing nations
  • d) All the above

Correct Answer: (c)


38) Normal fasting blood sugar level per 100 ml. of blood in man is

  • a) 30 - 50 mg
  • b) 50 - 70 mg
  • c) 80 - 100 mg
  • d) 120 - 140 mg

Correct Answer: (c)


39) The maximum limit on poll expenditure for parliamentary constituencies has been raised in February, 2011 to

  • a) 30 lakhs
  • b) 40 lakhs
  • c) 50 lakhs
  • d) 60 lakhs

Correct Answer: (b)


40) Which one of the following rivers of India does not make a delta?

  • a) Mahanadi
  • b) Tapti
  • c) Godavari
  • d) Ganges

Correct Answer: (b)


41) Who invented the Jet Engine?

  • a) Thomas Savery
  • b) Karl Benz
  • c) Sir Frank Whittle
  • d) Michael Faraday

Correct Answer: (c)


42) An example of false fruit is

  • a) Tomato
  • b) Apple
  • c) Mango
  • d) Guava

Correct Answer: (b)


43) Which one of the following states has the longest coastline?

  • a) Tamilnadu
  • b) Maharashtra
  • c) Andhra Pradesh
  • d) Gujarat

Correct Answer: (d)


44) Who received Sangeet Natak Akademi's Ustad Bismillah Khan Yuva Puraskar for Dance in 2009?

  • a) Ragini Chander Shekar
  • b) K. Nellai Manikandan
  • c) Omkar Shrikant Dadarkar
  • d) Abanti Chakravorty and Sukracharya Rabha

Correct Answer: (c)


45) Which of the following books has been written by Kamala Das?

  • a) Earth and Ashes
  • b) Witness the Night
  • c) Tonight, This Savage Rite
  • d) The Red Devil

Correct Answer: (c)


46) Which is the most stable eco-system?

  • a) Desert
  • b) Mountain
  • c) Ocean
  • d) Forest

Correct Answer: (a)


47) The pass located in Himachal Pradesh is

  • a) Zojila
  • b) Nathula
  • c) Jelepla
  • d) Shipkila

Correct Answer: (d)


48) F.A.O. is the abbreviation of

  • a) Food and Agriculture Organisation
  • b) Fibre and Agricultural Organization
  • c) Free Arbiration Organization
  • d) Factory Acquisition Organziation

Correct Answer: (b)


49)  Match the following and select the correct answer from the codes given below:

Crops Producing state
(a) Tea (1) Himachal Pradesh
(b) Sugarcane (2) Assam
(c) Groundnut (3) Uttar Pradesh
(d) Apple(4) Gujarat
  • a) a - 2; b - 4; c - 1; d - 3
  • b) a - 2; b - 3; c - 4; d - 1
  • c) a - 3; b - 2; c - 1; d - 4
  • d) a - 4; b - 3; c - 1; d - 2

Correct Answer: (a)


50) Which of the folloiwng folk dances is associated with Jammu and Kashmir?

  • a) Jhora
  • b) Rauf
  • c) Suisini
  • d) Veedhi

Correct Answer: (b)