You are here: Home >> Question Paper >> SSC CGL EXAM 2012 (General Awareness)

Solved Question Paper of SSC Combined Graduate Level Exam 2012 : Set - 2



General Knowledge

1. Arrange the following in chronological order: I. Dandi March, II. Simon Commission, III.Poona pact, IV.Gandhi Irwin Pact

  • a) II, I, III, IV
  • b) II, I, IV, III
  • c) IV, III, I, II
  • d) IV, III, II, I

Correct Answer: (b)

2. Green glands are associated with

  • a) Reproduction
  • b) Excretion
  • c) Respiration
  • d) Digestion

Correct Answer: (b)

3) During respiration, the gases enter into the blood and leave the same by the process of

  • a) Active transport
  • b) Diffusion
  • c) Diffusion and active transport
  • d) Osmosis

Correct Answer: (b)

4) The main reason for the growth of communalism in India is

  • a) Educational and economic backwardness of minority groups
  • b) Political consciousness
  • c) Social inequalities
  • d) Imposing ban on communal organizations

Correct Answer: (a)

5) Who among the following first propounded the idea of Basic Education?

  • a) Jawahar Lal Nehru
  • b) Raja Ram Mohan Roy
  • c) Mahatma Gandhi
  • d) Dayanand Saraswati

Correct Answer: (c)

6) Heart is devoid of

  • a) Cardiac muscle
  • b) Involuntary muscle
  • c) Voluntary Muscle
  • d) Smooth Muscle

Correct Answer: (c)

7) The total population divided by available arable land area is referred to as

  • a) Population density
  • b) Nutritional density
  • c) Agricultural density
  • d) Industrial density

Correct Answer: (c)

8) The 12th Five Year Plan will be operative for the period

  • a) 2010 - 2015
  • b) 2011 - 2016
  • c) 2012 - 2017
  • d) 2013 – 2018

Correct Answer: (c)

9) Which one of the following is an example for a non-economic good?

  • a) Doctor’s service
  • b) Teacher’s service
  • c) Mother’s service
  • d) Banker’s service

Correct Answer: (c)

10) The soil salinity is measured by

  • a) Conductivity meter
  • b) Hygrometer
  • c) Psychrometer
  • d) Auxanometer

Correct Answer: (b)

11) Amides can be converted to amines by the reaction named

  • a) Perkin
  • b) Claisen
  • c) Hoffman
  • d) Clemmesen

Correct Answer: (c)

12) The danger signals are red while the eye is more sensitive to yellow because

  • a) Absorption in red light is less than yellow and hence red is visible from a distance
  • b) Scattering in yellow light is less than red
  • c) The wavelength of red light is more than yellow light
  • d) None of the above reasons

Correct Answer: (a)

13) One of the following Chief Ministers received the Highest Civilian Award "Bharat Ratna"

  • a) Lalu Prasad Yadav of Bihar
  • b) Late M.G. Ramachandran of Tamilnadu
  • c) Jyothi Bosu of West Bengal
  • d) Late N.T. Rama Rao of Andhra Pradesh

Correct Answer: (b)

14) An alternate name for the completely interconnected network topology is

  • a) Mesh
  • b) Star
  • c) Tree
  • d) Ring

Correct Answer: (a)

15) The Fundamental rights can be suspended by the

  • a) Governor
  • b) President
  • c) Law Minister
  • d) Prime Minister

Correct Answer: (b)

16) The main factor that determines balance of nature is

  • a) Human Activities
  • b) Rabit and habitat
  • c) Environmental conditions
  • d) Availability of food

Correct Answer: (a)

17) The first disabled athlete to qualify for an able bodied event in the 2012 London Olympics in 400 metres race is

  • a) Oscar Pistorius
  • b) Walter Rallis
  • c) Raymond Irchovich
  • d) Gerald Hangovin

Correct Answer: (a)

18) Which one of the following is a fungal disease

  • a) Leucoderma
  • b) Eczema
  • c) Ringworm
  • d) Elephantiasis

Correct Answer: (c)


19) Which one of the following is associated with banking sector reforms in India?

  • a) L. C. Gupta
  • b) Narsimhan
  • c) Chakravarty
  • d) Kelkar

Correct Answer: (b)


20) The original name of Nana Phadnavis was

  • a) Mahadji Sindhia
  • b) Tukoji Holkar
  • c) Narayan Rao
  • d) Balaji Janardan Bhanu

Correct Answer: (d)


21) Chickenpox is caused by

  • a) DNA Virus
  • b) Variola Virus
  • c) Streptococcus
  • d) Vibrio Cholera

Correct Answer: (a)


22) Denatured alcohol

  • a) is a form of alcohol
  • b) is unfit for drinking as it contains poisonous substances
  • c) contains coloured impurities
  • d) is sweet to taste

Correct Answer: (b)


23) The constitutional Amendment Act that has introduced safeguard against the misuse of proclamation of national emergency is the

  • a) 42nd Amendment Act
  • b) 43rd Amendment Act
  • c) 44th Amendment Act
  • d) 45th Amendment Act

Correct Answer: (c)


24) Which one of the following film-actors has been conferred the Honorary Doctorate in Arts and Culture by the Bedford University, London?

  • a) Shahrukh Khan
  • b) Amir Khan
  • c) Saif Ali Khan
  • d) Anil Kapoor

Correct Answer: (a)


25) Supersonic airplanes create a shock wave called

  • a) Transition wave
  • b) Ultrasound
  • c) Transverse wave
  • d) Sonic Boom

Correct Answer: (d)


26) A Retired Judge of a High Court is not permitted to practice as a lawyer in

  • a) Supreme Court
  • b) Any Court in India
  • c) High Courts
  • d) Except the High Court where he retired

Correct Answer: (d)


27) Phenolics as a pollutant can be removed from the waste water by use of

  • a) Ion exchange resin technique
  • b) Electrolyte docomposition technique
  • c) Reverse osmosis method
  • d) Polymeric adsorbents

Correct Answer: (d)


28) A form of condensation that reduces visibility and causes breathing problems is

  • a) Dew
  • b) Frost
  • c) Smog
  • d) Mist

Correct Answer: (c)


29) Who among the following was the first Viceroy of India?

  • a) Lord Ripon
  • b) Lord Curzon
  • c) Lord Mountbatten
  • d) Lord Canning

Correct Answer: (d)


30) Of the following which is the fastest?

  • a) CD-ROM
  • b) RAM
  • c) Registers
  • d) Cache

Correct Answer: (c)


31) Instruments can be shielded from the outside magnetic effects by surrounding them with

  • a) Iron Shield
  • b) Rubber Shield
  • c) Brass Shield
  • d) Glass Shield

Correct Answer: (c)


32) The base used as an antacid is

  • a) Calcium hydroxide
  • b) Barium hydroxide
  • c) Magnesium hydroxide
  • d) Silver hydroxide

Correct Answer: (c)


33) The city of Prayag was named Allahabad the city of Allah by

  • a) Aurangzeb
  • b) Akbar
  • c) Shahjehan
  • d) Bahadur Shah Zafar

Correct Answer: (b)


34) Spot the odd one from the following

  • a) Tsunami
  • b) Earthquake
  • c) Windmills
  • d) Cyclones

Correct Answer: (c)


35) Which one of the following is not a qualitative credit control of the RBI?

  • a) Fixing margin requirements
  • b) Variable interest rate
  • c) Open market operations
  • d) Credit rationing

Correct Answer: (c)


36) Consider the following pairs:

TributaryMain River
Chambal - Ganga
Sone - Narmada
Manas - Brahmaputra

Which one of the pairs given above is/are correctly matched?

  • a) 1, 2 and 3
  • b) 1 and 2 only
  • c) 2 and 3 only
  • d) 3 only

Correct Answer: (d)


37) Who among the following has won the Pantaloon’s Femina Miss India World, 2012 Award?

  • a) Prachi Misra
  • b) Vanya Misra
  • c) Rochella Maria
  • d) Sandhya Agarwal

Correct Answer: (b)


38) Prithvi Raj Chauhan was defeated in the Second Battle of Tarain by

  • a) Mahmud Ghazni
  • b) Muhammad Ghori
  • c) Qutbuddin Aibak
  • d) Yalduz

Correct Answer: (b)


39) The hydraulic brake used in automobiles is a direct application of

  • a) Archimedes' principle
  • b) Torricellean law
  • c) Bernoulli's Theorem
  • d) Pascal's law

Correct Answer: (d)


40) Which one of the following statements is not correct about India's population as per the 2011 census

  • a) Literacy rate has gone up to 74% from 65%
  • b) Kerala has the highest literacy rate
  • c) Bihar has the lowest literacy rate
  • d) Men outnumber women in growth of literates

Correct Answer: (d)


41) Find the odd one.

  • a) Marble
  • b) Chalk
  • c) Limestone
  • d) Slaked Lime

Correct Answer: (d)


42) The stability of a pond ecosystem depends on

  • a) Micro-organisms and fishes
  • b) Micro-organisms and zoo planktons
  • c) Fishes and reptiles
  • d) Producers and consumers

Correct Answer: (d)


43) Which one of the following is not correctly matched?

  • a) Darjeeling - West Bengal
  • b) Mount Abu - Rajasthan
  • c) Kodiakanal - Tamil Nadu
  • d) Shimla - Uttar Pradesh

Correct Answer: (d)


44) Who advocated the adoption of 'PURA' model to eradicate rural poverty?

  • a) Dr. A.P.J. Abdul Kalam
  • b) Sri Abhijit Sen
  • c) Maulana Abdul Kalam Azad
  • d) Prof. A. M. Patha

Correct Answer: (a)


45) Which one of the following though called a garden is infact, not a garden?

  • a) Vrindavan Garden of Mysore
  • b) Hanging Garden of Mumbai
  • c) Eden Garden of Kolkata
  • d) Shalimar Garden of Kashmir

Correct Answer: (c)


46) The process which is not helpful in the prevention of rusting of iron is

  • a) Annealing
  • b) Applying Grease
  • c) Galvanising
  • d) Painting

Correct Answer: (a)


47) The following is a pseudo-force

  • a) Centrepetal force
  • b) Centrifugal reaction force
  • c) Centrifugal force
  • d) Strong Nuclear force

Correct Answer: (c)


48) The earth is at its maximum distance from the Sun on

  • a) January 30th
  • b) December 22nd
  • c) September 22nd
  • d) July 4th

Correct Answer: (d)


49) The national income of a nation is the

  • a) Government’s annual revenue
  • b) Sum total of factor incomes
  • c) Surplus of public sector enterprises
  • d) Exports minus imports

Correct Answer: (b)


50) Which one of the following does not match?

  • a) Hindu marriage act : 1955
  • b) Medical Termination of Pregnancy Act : 1971
  • c) Domestic Violence on Women Act : 1990
  • d) Cruelty against Women : 1995

Correct Answer: (c)