You are here: Home >> Question Paper >> SSC CHSL Exam 2012 (Set-1)


Solved Question Paper of SSC Combined Higher Secondary (CHS) Level Exam 2012 : Set - 1



General Knowledge

1. Grave's disease is caused due to

  • a) hyperactivity of thyroid
  • b) hypoactivity of thymus
  • c) hypoactivity of thyroid
  • d) hyperactivity of thymus

Correct Answer: (a)

2. How many cricketers, who have represented India in test matches, are presently Lok Sabha members?

  • a) Nil
  • b) One
  • c) Two
  • d) Three

Correct Answer: (d)

3) Iron and manganese are removed in water by the process of

  • a) Chlorination
  • b) Filtration
  • c) Lime-soda treatment
  • d) Aeration

Correct Answer: (b)

4) Suspended colloidal particles in the water can be removed by the process of

  • a) Filtration
  • b) Adsorption
  • c) Absorption
  • d) Coagulation

Correct Answer: (d)

5) Which one of the following is called the primary pace maker of the heart?

  • a) A.V. Node
  • b) Chordae tendinae
  • c) A.V. Septum
  • d) S.A. Node

Correct Answer: (d)

6) The concept of 'Carbon credit' originated from

  • a) Earth Summit, Rio-de-Janerio
  • b) Kyoto Protocol
  • c) Montreal Protocol
  • d) None of the above

Correct Answer: (b)

7) Amuktamalyada is the work of

  • a) Krishnadeva Raya
  • b) Vachcharaj
  • c) Kharavela
  • d) Allasani Peddana

Correct Answer: (a)

8) Caustic soda is

  • a) deliquescent
  • b) oxidant
  • c) reductant
  • d) efflorescent

Correct Answer: (a)

9) The indentations on CDs and DVDs are called

  • a) pits
  • b) clusters
  • c) tracks
  • d) lands

Correct Answer: (a)

10) Which of the following is not a characteristic of the Indian economy

  • a) population pressure
  • b) balance between heavy industry and wage goods
  • c) primacy of agriculture
  • d) low per capita income

Correct Answer: (b)

11) Activated sludge treatment is called

  • a) Preliminary treatment
  • b) Biological treatment
  • c) Pre treatment
  • d) Chemical treatment

Correct Answer: (b)

12) Chiropterophily means

  • a) production of flowers
  • b) pollination by wind
  • c) pollination by bat
  • d) production of leaves

Correct Answer: (c)

13) Which Amendment of the Constitution deals with Political defections?

  • a) 50th
  • b) 52nd
  • c) 60th
  • d) 44th

Correct Answer: (b)

14) Which part of the plant is used as 'saffron'?

  • a) Petals
  • b) Stamens
  • c) Style and Stigma
  • d) Sepals

Correct Answer: (c)

15) An employment situation where the marginal productivity of agricultural labour is zero is known as

  • a) Seasonal unemployment
  • b) Cyclical unemployment
  • c) Disguised unemployment
  • d) Structural unemployment

Correct Answer: (c)

16) CPU performance is often measure in

  • a) MHz
  • b) MIPS
  • c) Band rate
  • d) GB

Correct Answer: (a)

17) Spot the odd item in the following

  • a) Red Sea
  • b) Black Sea
  • c) Caspian sea
  • d) Dead sea

Correct Answer: (a)

18) The property which is seen in light wave but not in sound wave is

  • a) Diffraction
  • b) Refraction
  • c) Polarization
  • d) Interference

Correct Answer: (c)


19) Lakshmibai National Institute of Physical Education (LNIPE) is in

  • a) Patiala
  • b) Gwalior
  • c) Indore
  • d) Jhansi

Correct Answer: (b)


20) Which country will host the next meet of CHOGM (Commonwealth Heads of Government Meet) in 2013?

  • a) U.K.
  • b) Mauritius
  • c) Sri Lanka
  • d) India

Correct Answer: (c)


21) Which schedule of the Indian Constitution prescribes distribution of seats in Rajya Sabha?

  • a) 3rd schedule
  • b) 4th schedule
  • c) 5th schedule
  • d) 6th schedule

Correct Answer: (b)


22) Which country is the largest producer of wool?

  • a) U.S.A.
  • b) Australia
  • c) Britain
  • d) Canada

Correct Answer: (b)


23) The Mansabdari system was introduced by

  • a) Shah Jahan
  • b) Jahangir
  • c) Babur
  • d) Akbar

Correct Answer: (d)


24) Roger Federer won the seventh Wimbledon title in 2012. In which year, he won the sixth Wimbledon title?

  • a) 2008
  • b) 2009
  • c) 2010
  • d) 2011

Correct Answer: (b)


25) To promote and polularise which game in India, another Indian League Tournament was launched in 2011 on the lines of IPL?

  • a) Volley Ball
  • b) Hockey
  • c) Basket Ball
  • d) Soccer

Correct Answer: (d)


26) Which one of the following items comes under the Concurrent List?

  • a) Trade Unions
  • b) Citizenship
  • c) Local Government
  • d) Inter-State rivers

Correct Answer: (a)


27) Which one of the following was created by the 'Pitt's India Act'?

  • a) Board of Control
  • b) Board of Revenue
  • c) Standing Council
  • d) Court of Directors

Correct Answer: (a)


28) Who said in the Constituent Assembly that the Directive Principles of the State Policy are like a "Cheque on a bank payable at the convenience of the bank"?

  • a) K.M. Munshi
  • b) B.R. Ambedkar
  • c) Austin
  • d) K.T. Shah

Correct Answer: (d)


29) The use of which of the following regional languages was popularised by the Bhakti leader, Shankaradeva?

  • a) Bengali
  • b) Brijbhasha
  • c) Avadhi
  • d) Assamese

Correct Answer: (d)


30) Who are the price-takers under Perfect Competition?

  • a) industry
  • b) government
  • c) firms
  • d) buyers

Correct Answer: (d)


31) Which enzyme is obtained from Red gram?

  • a) Zymase
  • b) Maltase
  • c) Diastase
  • d) Urease

Correct Answer: (c)


32) Which one among the following is a solid lubricant?

  • a) Germanium
  • b) Sulphur
  • c) Graphite
  • d) Indium

Correct Answer: (c)


33) Which of the following is the strongest coagulant?

  • a) Zinc chloride
  • b) Aluminium chloride
  • c) Barium chloride
  • d) Magnesium sulphate

Correct Answer: (b)


34) The acid rain destroys the vegetation because it contains

  • a) Ozone
  • b) Carbon monoxide
  • c) Sulphuric acid
  • d) Nitrates

Correct Answer: (c)


35) Which one of the following National Park/Sanctuary is not in Rajasthan?

  • a) Sariska National Park
  • b) Sambar Wildlife Sanctuary
  • c) Rajaji National Park
  • d) Ranthambore National Park

Correct Answer: (c)


36) When and by whom were the Asokan inscription deciphered for the first time?

  • a) 1787-John Tower
  • b) 1825-Charles Metcalfe
  • c) 1837-James Prinsep
  • d) 1810-Harry Smith

Correct Answer: (c)


37) Open market operation refers to

  • a) borrowing by scheduled banks to industry and trade
  • b) purchase and sale of government securities by the RBI
  • c) borrowing by scheduled banks from the RBI
  • d) deposit mobilisation

Correct Answer: (b)


38) Which one of the following African countries is not a member of OPEC?

  • a) Angola
  • b) Libya
  • c) South Africa
  • d) Algeria

Correct Answer: (c)


39) Which day is observed as "International Day of Non-Violence"?

  • a) 1st May
  • b) 2nd October
  • c) 24th October
  • d) 30th January

Correct Answer: (b)


40) Longest cell in human body is

  • a) Blood cell
  • b) Bone cells
  • c) Nerve cell
  • d) Muscle cell

Correct Answer: (c)


41) Programs which protect a disk from an infection are called as

  • a) Vaccines
  • b) Antidotes
  • c) Library routines
  • d) Interpreters

Correct Answer: (a)


42) Which one of the following is a raw material oriented industry?

  • a) Sugar industry
  • b) Petroleum refinery
  • c) Light engineering industry
  • d) Ship building

Correct Answer: (a)


43) Red light is used in traffic signal for stopping the traffic because

  • a) eye is more sensitive to red light.
  • b) it is least scattered and hence can be easilty noticed from long distance
  • c) it is very pleasant to the eye
  • d) it is visible even to the longsighted people

Correct Answer: (b)


44) Which of the following is associated with Panchayati Raj?

  • a) Nanavati Commission
  • b) Balwant Rai Mehta Committee
  • c) Liberhan Commission
  • d) Shah Commission

Correct Answer: (b)


45) When granite rocks get metamorphosed, they change into

  • a) Felspar
  • b) Gneiss
  • c) Quartzite
  • d) Marble

Correct Answer: (b)


46) A radioactive substance has a half-life of four months. Three-fourth of the substance will decay in

  • a) 4 months
  • b) 6 months
  • c) 8 months
  • d) 12 months

Correct Answer: (c)


47) Term 'Federal' has been used in the Indian Constitution in

  • a) Part III
  • b) Article 368
  • c) Nowhere in the Constitution
  • d) Preamble

Correct Answer: (c)


48) A white solid 'A' on heating gives off a gas which turns lime water milky. The residue is yellow when hot but turns white on cooling. The solid A is

  • a) Zinc carbonate
  • b) Lead sulphate
  • c) Lead carbonate
  • d) Zinc sulphate

Correct Answer: (a)


49) Who is the Governor of West Bengal?

  • a) B.L. Joshi
  • b) M.K. Narayanan
  • c) Margaret Alva
  • d) Shivraj Patil

Correct Answer: (b)

50) Earth received heat from the sun is known as

  • a) Insolation
  • b) Infrared heat
  • c) Solar radiation
  • d) Thermal radiation

Correct Answer: (a)