You are here: Home >> Question Paper >> SSC MTS Exam 2013

Solved Question Paper of SSC Multi Tasking Staff (MTS) Exam 2013

General Knowledge

1. Constitution of India came into force in

  • a) 1956
  • b) 1950
  • c) 1949
  • d) 1951

Correct Answer: (b)

2. Cold War refers to

  • a) ideological rivalry between Capitalist and Communist world
  • b) tension between Superpowers
  • c) tension between East and West
  • d) All of the above

Correct Answer: (d)

3. Select the High Yielding Varieties of seed-crops developed under Green Revolution in India.

  • a) Maize, Black-gram, Jowar, Coffee and Tea
  • b) Rice, Wheat, Jowar, Bajra and Maize
  • c) Wheat, Rice, Sugarcane, Pulses and Maize
  • d) Rice, Wheat, Pulses, Oil seeds and Sugarcane

Correct Answer: (b)

4. In which year did Amartya Kumar Sen receive the Nobel Prize in Economics?

  • a) 1995
  • b) 2000
  • c) 1990
  • d) 1998

Correct Answer: (d)

5. The worldwide Great Depression took place in

  • a) 1929
  • b) 1928
  • c) 1930
  • d) 1936

Correct Answer: (c)

6. India is the largest producer and consumer of

  • a) Tea
  • b) Coffee
  • c) Sugar
  • d) Paddy

Correct Answer: (a)

7. A camera in the hands of a professional photographer is a ___________________.

  • a) Intermediary
  • b) Consumer
  • c) Capital
  • d) Free

Correct Answer: (c)

8. Which among the following movements was not led by Mahatma Gandhi?

  • a) Swadeshi Movement
  • b) Non-Cooperation Movement
  • c) Civil Disobedience Movement
  • d) Quit India Movement

Correct Answer: (a)

9. Name the Commander of the Arab army who conquered Sindh.

  • a) Qutubuddin Aibak
  • b) Allauddin Khilji
  • c) Muhammed bin Qasim
  • d) Al Hazzaz

Correct Answer: (c)

10. Who was the chairperson of the Chinese Communist Party at the time of liberation of China?

  • a) Deng Xiaping
  • b) Mao Zedong
  • c) Liu Shaoqi
  • d) Zhou En-lai

Correct Answer: (b)

11. Who was regarded by Gandhiji as his political Guru?

  • a) Bipin Chandra Pal
  • b) Bal Gangadhar Tilak
  • c) Gopal Krishna Gokhale
  • d) Lala Lajpat Rai

Correct Answer: (c)

12. Which one of the following is not an All India Service?

  • a) Indian Forest Service
  • b) Indian Administrative Service
  • c) Indian Police Service
  • d) Indian Foreign Service

Correct Answer: (d)

13. In which session of the Indian National Congress was the "Poorna Swaraj" resolution adopted?

  • a) Belgaum session in 1924
  • b) Lahore session in 1929
  • c) Karachi session in 1931
  • d) Lucknow session in 1916

Correct Answer: (b)

14. The school of arts developed during the Kushan Period with the mixture of Indian and Greek style is known as

  • a) Persian art
  • b) Gandhara art
  • c) Mughal art
  • d) Kushan art

Correct Answer: (b)

15. Where was Christopher Columbus from?

  • a) Genoa
  • b) Spain
  • c) Portugal
  • d) Venice

Correct Answer: (a)

16. Which of the following micro-organisms is used in milk curdling?

  • a) Leuconostoc
  • b) Bacillus
  • c) Lactobacillus
  • d) Acetobacter

Correct Answer: (c)

17. Which of the following is present in Chlorophyll molecule?

  • a) Mg
  • b) Fe
  • c) K
  • d) Mn

Correct Answer: (a)

18. The busiest rail section in respect to good transportation is

  • a) Kolkata - Chennai section
  • b) Delhi - Mumbai section
  • c) Mumbai - Chennai section
  • d) Delhi - Kolkata section

Correct Answer: (d)

19. The Tropic of Cancer does not pass through

  • a) Nepal
  • b) Bangladesh
  • c) China
  • d) Myanmar

Correct Answer: (a)

20. The country in East Asia which is most conspicuous for its decreasing population growth since 1981 is

  • a) Thailand
  • b) China
  • c) Japan
  • d) South Korea

Correct Answer: (b)

21. The Sethusamudram Ship Canal Project (SSCP) is supposed to reduce the distance between Chennai and Tuticorin by ___________nautical miles.

  • a) 434
  • b) 243
  • c) 305
  • d) 361

Correct Answer: (a)

22. Cities with population from one to five million are called

  • a) Million City
  • b) Metropolitan
  • c) Cosmopolitan
  • d) Conurbation

Correct Answer: (b)

23. Master copy of genetic information is

  • a) r-RNA
  • b) m-RNA
  • c) DNA
  • d) Nucleus

Correct Answer: (c)

24. Contraceptive pills in the market contain

  • a) Herbicides
  • b) Antibiotics
  • c) Steroid-hormones
  • d) Inorganic compounds

Correct Answer: (c)

25. Nematocysts are present in

  • a) Ascaris
  • b) Centipede
  • c) Sea anemone
  • d) Starfish

Correct Answer: (c)

26. Which one out of the following helps in burning?

  • a) Carbon monoxide
  • b) Nitrogen
  • c) Carbon dioxide
  • d) Oxygen

Correct Answer: (d)

27. In organic compounds, nitrogen estimated by

  • a) Victor-Meyer's method
  • b) Liebig's method
  • c) Dumas' method
  • d) Carius method

Correct Answer: (c)

28. When a body falls form an aeroplane, there is increase in its

  • a) Mass
  • b) Acceleration
  • c) Potential Energy
  • d) Kinetic Energy

Correct Answer: (d)

29. What does 'Ozone Layer' absorb?

  • a) Ultraviolet rays
  • b) X-rays
  • c) Y-rays
  • d) Infrared rays

Correct Answer: (a)

30. In a water lifting electric pump, we convert

  • a) Kinetic Energy into Electrical Energy
  • b) Kinetic Energy into Potential Energy
  • c) Electrical Energy into Kinetic Energy
  • d) Electrical Energy into Potential Energy

Correct Answer: (c)

31. The type of mirror used in automobiles to see the traffic on the rear side is

  • a) Plano-Convex
  • b) Plane
  • c) Convex
  • d) Concave

Correct Answer: (c)

32. In MS-Excel, _________ provide a visual representation of the values in a worksheet.

  • a) Formulae
  • b) Templates
  • c) Views
  • d) Charts

Correct Answer: (d)

33. Speed of processor chip is measured in

  • a) MHz
  • b) Bits/second
  • c) Bytes/second
  • d) Mbps

Correct Answer: (a)

34. Which command is not used to switch off the computer?

  • a) Log Off
  • b) Shut Down
  • c) Hibernate
  • d) Turn Off

Correct Answer: (a)

35. 'Kyoto Protocol', an agreement signed by various countries, is associated with

  • a) Building common food stock to save human beings from any natural disaster
  • b) International Trade
  • c) Deep Sea Oil and Mineral Exploration
  • d) Clean Environment and Climate Change

Correct Answer: (d)

36. Why was Justice Dalveer Bhandari in the news recently?

  • a) He became Secretary-General of SAARC
  • b) He became a member of U.N. Human Rights Council
  • c) He was elected to the International Court of Justice
  • d) He became Director-General of World Trade Organisation

Correct Answer: (c)

37. The hottest part of the gas flame is known as

  • a) non-luminous zone
  • b) luminous zone
  • c) dark zone
  • d) blue zone

Correct Answer: (a)

38. Which of the following radiations has the least wavelength?

  • a) alpha-rays
  • b) gamma-rays
  • c) beta-rays
  • d) X-rays

Correct Answer: (b)

39. The earth is

  • a) non-absorber of heat
  • b) good absorber and good radiator of heat
  • c) bad absorber and bad radiator of heat
  • d) good reflector of heat

Correct Answer: (c)

40. BCG vaccination is given at the age of

  • a) 10 years
  • b) Newborn
  • c) Within 15 days
  • d) 2-3 days

Correct Answer: (b)

41. The International Year of Biodiversity was

  • a) 1999
  • b) 2006
  • c) 2010
  • d) 1996

Correct Answer: (c)

42. Which of the following atmospheric gases constitute greenhouse gases?

1. Carbon dioxide
2. Nitrogen
3. Nitrous oxide
4. Water vapour
Select the correct answer using the codes given below:

  • a) 1 and 4
  • b) 1 and 3
  • c) 1, 2 and 4
  • d) 1, 3 and 4

Correct Answer: (d)

43. Which sportsperson announced recently that he would not contest charges of doping against US Anti-Doping Agency?

  • a) Bradley Wiggins
  • b) Carl Lewis
  • c) Lance Armstrong
  • d) George Hincapie

Correct Answer: (c)

44. Who is the winner of the Rajiv Gandhi Khel Ratna Award (2011)?

  • a) Saina Nehwal
  • b) Sachin Tendulkar
  • c) M. S. Dhoni
  • d) Gagan Narang

Correct Answer: (d)

45. 'White Revolution' is related to

  • a) Milk production
  • b) Flood control
  • c) Fish production
  • d) Wheat production

Correct Answer: (a)

46. Who proposed the adage "Survival of the fittest"?

  • a) William
  • b) Huxley
  • c) Lamarck
  • d) Darwin

Correct Answer: (d)

47. Who is the author of the book 'Beyond the Lines : An Autobiography'?

  • a) General J. J. Singh
  • b) Kuldip Nayar
  • c) Ray Bradbury
  • d) Khuswant Singh

Correct Answer: (b)

48. Which of the following Indian States has the largest concentration of Scheduled Tribe population?

  • a) Assam
  • b) Bihar
  • c) Odisha
  • d) Madhya Pradesh

Correct Answer: (d)

49. Sanjukta Panigrahi was famous for the dance

  • a) Kathak
  • b) Manipuri
  • c) Odissi
  • d) Bharatnatyam

Correct Answer: (c)

50. Which Indian batsman announced his retirement from International Cricket on August 18, 2012?

  • a) Saurav Ganguly
  • b) Sachin Tendulkar
  • c) V.V.S. Laxman
  • d) Virat Kohli

Correct Answer: (c)