You are here: Home >> Question Paper >> SSC Tax Assistant Exam 2009 (Set-1)

SSC previous year question paper

SSC Tax Assistant Exam 2009 : Set - 1



General Knowledge

1. Bolometer is used to measure which of the following ?

  • a) Frequency
  • b) Temperature
  • c) Velocity
  • d) Wavelength

Correct Answer: (b)

2. The concept of the Directive Principles of State Policy was borrowed by our Constitution from the Constitution of

  • a) U.S.A.
  • b) Canada
  • c) U.S.S.R.
  • d) Ireland

Correct Answer: (d)

3) ATM stands for

  • a) Automatic Teller Machine
  • b) Automated Teller Machine
  • c) Automatic Tally Machine
  • d) Automated Tally Mechanism

Correct Answer: (b)

4) Name of S. Chandrashekhar is associated with which of the following subjects ?

  • a) Cosmology
  • b) Chemistry
  • c) Fluid Mechanics
  • d) Astrophysics

Correct Answer: (d)

5) The Dadasaheb Phalke Award for 2006 was awarded by the President of India to

  • a) Tapan Sinha
  • b) Madhur Bhandarkar
  • c) Dilip Kumar
  • d) Lata Mangeshkar

Correct Answer: (a)


6) The train service-’Thar Express’ between India and Pakistan, originates in India from

  • a) Jaisalmer
  • b) Jodhpur
  • c) Bikaner
  • d) Barmer

Correct Answer: (a)

7) Only one of the following can be the ex-officio Chairman of the Planning Commission. He is the

  • a) Minister for Planning and Development
  • b) Home Minister
  • c) Prime Minister
  • d) Finance Minister

Correct Answer: (c)

8) Who won the U.S. Open Tennis Men’s Singles in August 2008 ?

  • a) Roger Federer
  • b) Rafael Nadal
  • c) Mahesh Bhupati
  • d) None of the above

Correct Answer: (a)

9) Which one of the following countries has become the world leader in the carbon credit business in 2007 ?

  • a) India
  • b) Brazil
  • c) Mexico
  • d) China

Correct Answer: (d)

10) Which of the following, according to Mahatma Gandhi, is the strongest force in the world ?

  • a) Non-violence of the brave
  • b) Non-violence of the weak
  • c) Non-violence of the coward
  • d) Non-violence of the downtrodden

Correct Answer: (a)

11) Who lost the AFC (Asian Football Confederation) Final, 2008 to India ?

  • a) Myanmar
  • b) Sri Lanka
  • c) Pakistan
  • d) Tajikistan

Correct Answer: (d)

12) Who was the first Indian woman to scale the Mount Everest ?

  • a) Bachhendri Pal
  • b) Phu Dorjee
  • c) Aung Saan Su Kyi
  • d) Yoko Ono

Correct Answer: (a)

13) After the terrorist attack of 26th November, 2008 in Mumbai, who was appointed as the Home Minister of India ?

  • a) Shri Shivraj Patil
  • b) Shri Pranab Mukherjee
  • c) Shri P. Chidambaram
  • d) Shri A.K. Anthony

Correct Answer: (c)

14) Garba is a dance form of

  • a) Gujarat
  • b) Rajasthan
  • c) Odisha
  • d) Assam

Correct Answer: (a)

15) Name the winner of the Sanjay Chopra National Award for Bravery 2008.

  • a) Saumika Mishra
  • b) Santosh Sen
  • c) Amit Kumar
  • d) Pappu

Correct Answer: (a)

16) Who was the only Indian woman to be elected as the President of U.N. General Assembly ?

  • a) Vijayalakshmi Pandit
  • b) V. K. Krishna Menon
  • c) Jawaharlal Nehru
  • d) Rajeshwar Dayal

Correct Answer: (a)

17) Epicentre is concerned with

  • a) Earthquake
  • b) Volcano
  • c) Cyclone
  • d) Land-sliding

Correct Answer: (a)

18) ‘Jeevan Aastha’-a scheme relating to investment and saving, was launched during 2008-09, by

  • a) Tata AIG
  • b) ICICI Prudential
  • c) Bajaj Allianz
  • d) LIC of India

Correct Answer: (d)


19) The three medals that Indians won in the Beijing Olympics were in

  • a) Shooting, Boxing and Wrestling
  • b) Shooting, Boxing and Archery
  • c) Shooting, Wrestling and Tennis
  • d) Shooting, Boxing and Hockey

Correct Answer: (a)


20) Which scale is used to measure the intensity of earthquake ?

  • a) Richter
  • b) Metric
  • c) Centigrade
  • d) Newton

Correct Answer: (a)


21) There is no provision in the Constitution for the impeachment of the

  • a) Chief Justice of India
  • b) Chief Justice of a High Court
  • c) Governor
  • d) Vice-President

Correct Answer: (c)


22) ‘RAF’ is the abbreviated form of which of the following ?

  • a) Ready Action Force
  • b) Rapid Action Force
  • c) Reverse Action Force
  • d) Repeat Action Force

Correct Answer: (b)


23) Sea-coast of which of the following states is the longest ?

  • a) Andhra Pradesh
  • b) Maharashtra
  • c) Orissa
  • d) Tamil Nadu

Correct Answer: (a)


24) Which one of the following cricketers has been awarded the Rajiv Gandhi Khel Ratna Award for the year 2007 ?

  • a) Sachin Tendulkar
  • b) Saurav Ganguly
  • c) M.S. Dhoni
  • d) Virender Sehwag

Correct Answer: (c)


25) Which one of the following has been appointed as the Secretary of State by Barack Obama, President of U.S.A. ?

  • a) Hillary Clinton
  • b) Joe Biden
  • c) Condoleezza Rice
  • d) Ben Porritt

Correct Answer: (a)


26) Tehri dam is built on which of the following rivers ?

  • a) Ganga
  • b) Brahmputra
  • c) Bhagirathi
  • d) Yamuna

Correct Answer: (c)


27) Who is named as the Flying Sikh of India?

  • a) Mohinder Singh
  • b) Ajit Pal Singh
  • c) Joginder Singh
  • d) Milkha Singh

Correct Answer: (d)


28) Besides carbohydrates, a major source of energy in our food is constituted by

  • a) Proteins
  • b) Fats
  • c) Minerals
  • d) Vitamins

Correct Answer: (b)


29) Fundamental Rights are not given to

  • a) Bankrupt persons
  • b) Aliens
  • c) Persons suffering from incurable disease
  • d) Political sufferers

Correct Answer: (b)


30) Which of the following is not a Panchayati Raj Institution ?

  • a) Gram Sabha
  • b) Gram Panchayat
  • c) Gram Cooperative Society
  • d) Nyaya Panchayat

Correct Answer: (c)


31) Which of the following is incorrect ?

  • a) AIDS is a retroviral disease
  • b) AIDS disease spreads due to homosexual and bisexual relations
  • c) AIDS was first diagnosed in 1981 in USA
  • d) Due to AIDS, ano-genital warts are formed

Correct Answer: (d)


32) Why was the name of Kuber Singh, a 17-year old student of G.D. Goenka World School, in the news on 20th January 2009 ?

  • a) He was declared as the winner of the Sanjay Chopra Award
  • b) He broke the record for fastest memorising of a 9 digit number
  • c) He witnessed the Swearing-in Ceremony of President Barack Obama of USA, as an official invitee
  • d) He solved the crossword puzzle of the famous USA magazine

Correct Answer: (c)


33) What is the tenure of the Prime Minister of India ?

  • a) Conterminous with the tenure of the Lok Sabha
  • b) Conterminous with the tenure of the President
  • c) As long as he enjoys the support of a majority in the Lok Sabha
  • d) Five years

Correct Answer: (c)


34) What was the reason for Gandhiji’s support to decentralization of power ?

  • a) Decentralisation ensures more participation of the people into democracy
  • b) India had decentralisation of power in the past
  • c) Decentralisation was essential for the economic development of the country
  • d) Decentralisation can prevent communalism

Correct Answer: (c)


35) Consent of the people means consent of:

  • a) A few people
  • b) All people
  • c) Majority of the people
  • d) Leader of the people

Correct Answer: (c)


36) For how many categories has A. R. Rehman, the Golden Globe Award Winner for original sound track in the film ‘Slum Dog Millionaire’ been nominated at the Oscars ?

  • a) 1
  • b) 2
  • c) 3
  • d) 9

Correct Answer: (c)


37) Which is the lowest layer of the atmosphere ?

  • a) Troposphere
  • b) Stratosphere
  • c) Mesosphere
  • d) Thermosphere

Correct Answer: (a)


38) The limb bones of children become bent if there is deficiency of vitamin

  • a) A
  • b) B1
  • c) D
  • d) E

Correct Answer: (c)


39) Which of the following is an extra-constitutional and non-statutory body ?

  • a) Finance Commission
  • b) Planning Commission
  • c) Union Public Service Commission
  • d) Election Commission

Correct Answer: (b)


40) Deep fried food materials are carcinogenic because they are rich in

  • a) Fats
  • b) Hydrocarbons
  • c) Cooking oil
  • d) Nicotine

Correct Answer: (a)


41) Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists:

    List-I (Union Territory) | List-II (Jurisdiction High Court)
    A. Puducherry | 1. Kerala
    B. Andaman and Nicobar Islands | 2. Bombay
    C. Lakshadweep | 3. Madras
    D. Damanand Diu | 4. Calcutta
    Code:
  • a) A - 3, B -4, C - 1, D - 2
  • b) A - 1, B -3, C - 4, D - 2
  • c) A - 1, B -2, C - 3, D - 4
  • d) A - 1, B -4, C - 3, D - 2

Correct Answer: (d)


42) The toxicity of which of the following heavy metals leads to liver cirrhosis ?

  • a) Copper
  • b) Lead
  • c) Mercury
  • d) Zinc

Correct Answer: (a)


43) If the radius of blood vessels of a person decreases his/her blood pressure will

  • a) increase
  • b) decrease
  • c) remain unaffected
  • d) increase for males and decrease for females

Correct Answer: (a)


44) Cell or tissue death within a living body is called as

  • a) Neutrophilia
  • b) Nephrosis
  • c) Necrosis
  • d) Neoplasia

Correct Answer: (c)


45) Which of the following is true regarding ‘No Confidence Motion’ in the Parliament ?

  • 1) There is no mention of it in the Constitution.
  • 2) A period of six months must lapse between the introduction of one ‘No Confidence Motion’ and another.
  • 3) Atleast 100 persons must support such a motion before it is introduced in the House.
  • 4) It can be introduced in the Lok Sabha only.
  • Code:
  • a) 2 and 4 only
  • b) 1, 2, 3 and 4
  • c) 1, 2 and 3
  • d) 1 and 4 only

Correct Answer: (d)


46) Insufficient blood supply in human body is referred as

  • a) Ischemia
  • b) Hyperemia
  • c) Hemostasis
  • d) Hemorrhage

Correct Answer: (a)


47) Typhoid is caused by

  • a) Pseudomonas sp.
  • b) Staphylococcus
  • c) Bacillus
  • d) Salmonella typhi

Correct Answer: (d)


48) BCG immunization is for

  • a) Measles
  • b) Tuberculosis
  • c) Diphtheria
  • d) Leprosy

Correct Answer: (b)


49) Find the odd one out (with reference to 26th January 2009 awards.)

  • a) Mahendra Singh Dhoni
  • b) Harbhajan Singh
  • c) Pankaj Advani
  • d) Abhinav Bindra

Correct Answer: (b)


50) Who among the following were members of the Swaraj Party ?

  • 1. Motilal Nehru
  • 2. Sardar Patel
  • 3. Gopal Krishna Gokhale
  • a) 1 and 2 only
  • b) 1 only
  • c) 2 and 3 only
  • d) 1, 2 and 3 only

Correct Answer: (b)