You are here: Home >> Question Paper >> SSC Tax Assistant Exam 2009 (Set-2)

SSC previous year question paper

SSC Tax Assistant Exam 2009 : Set - 2



General Knowledge

1. Who was the first Governor-General of Bengal?

  • a) William Bentinck
  • b) Robert Clive
  • c) Cornwallis
  • d) Warren Hastings

Correct Answer: (d)

2. A person is hurt on kicking a stone due to

  • a) Momentum
  • b) Inertia
  • c) Reaction
  • d) Velocity

Correct Answer: (c)

3) Match the source in Column B with the product of Column A.

Column A (Product)Column B (Source)
(a) Formic acid1. Lemon
(b) Citric acid2. Tamarind
(c) Tartaric acid3. Ants
  • a) a - 2, b - 3, c - 1
  • b) a - 2, b - 1, c - 3
  • c) a - 3, b - 2, c - 1
  • d) a - 3, b - 1, c - 2

Correct Answer: (d)

4) Commercially, sodium bicarbonate is known as

  • a) Baking soda
  • b) Soda ash
  • c) Washing soda
  • d) Bleaching powder

Correct Answer: (a)

5) An emulsifier is an agent which

  • a) Aids the flocculation of an emulsion
  • b) Accelerates the dispersion
  • c) Stabilises an emulsion
  • d) Homogenises an emulsion

Correct Answer: (c)

6) In which state was the Nalanda University located in India ?

  • a) Bihar
  • b) Bengal
  • c) Uttar Pradesh
  • d) Odisha

Correct Answer: (a)

7) The process of removing calcium and magnesium from hard water is known as

  • a) Sedimentation
  • b) Flocculation
  • c) Water softening
  • d) Filtration

Correct Answer: (c)

8) In which of the following states was President’s Rule imposed during the month of January, 2009 ?

  • a) Meghalaya
  • b) Mizoram
  • c) Uttarakhand
  • d) Jharkhand

Correct Answer: (d)

9) The instrument used to see the distant objects on the Earth is

  • a) Astronomical telescope
  • b) Simple microscope
  • c) Terrestrial telescope
  • d) Compound microscope

Correct Answer: (c)

10) The fuse in our domestic electric circuit melts when there is a high rise in

  • a) Capacitance
  • b) Inductance
  • c) Resistance
  • d) Current

Correct Answer: (d)

11) Mortar is a mixture of water, sand and

  • a) Gypsum
  • b) Slaked lime
  • c) Quick lime
  • d) Limestone

Correct Answer: (b)

12) Match the following

List-IList-II
A. Tughlaqabad Fort 1. Alauddin Khilji
B. Red Fort (at Delhi) 2. Shah Jahan
C. Hauz Khas 3. Firoz Shah Tughlaq
D. The City of Siri 4. Ghiyas-ud-din Tughlaq
  • a) A - 4, B -2, C - 3, D - 1
  • b) A - 4, B -3, C - 2, D - 1
  • c) A - 3, B -1, C - 4, D - 2
  • d) A - 1, B -2, C - 3, D - 4

Correct Answer: (a)

13) A soap bubble shows colours when illuminated with white light. This is due to

  • a) Interference
  • b) Reflection
  • c) Diffraction
  • d) Polarisation

Correct Answer: (a)

14) Which of the following is an example for cantilever beam?

  • a) Common balance
  • b) Bridge
  • c) See-saw
  • d) Diving board

Correct Answer: (d)

15) Which event brought about a profound change in Ashoka’s administrative policy?

  • a) His sending of missionary to Ceylon
  • b) The third Buddhist Council
  • c) His embracing of Buddhism
  • d) The Kalinga War

Correct Answer: (d)

16) Among the following the celestial body farthest from the Earth is

  • a) Uranus
  • b) Saturn
  • c) Pluto
  • d) Neptune

Correct Answer: (c)

17) Major gaseous pollutant of the thermal power station is

  • a) NH3
  • b) NO2
  • c) SO2
  • d) H2S

Correct Answer: (c)

18) It is difficult to cook rice

  • a) At the top of a mountain
  • b) Under a mine
  • c) At the sea level
  • d) Same anywhere

Correct Answer: (a)


19) The term ‘Green Revolution’ has been used to indicate higher production through

  • a) Creation of gardens in urban areas
  • b) Creation of grasslands
  • c) Enhanced agricultural productivity per hectare
  • d) Planting more trees

Correct Answer: (c)


20) A dynamo is a device which

  • a) creates mechanical energy
  • b) creates electrical energy
  • c) Converts mechanical energy into electrical energy
  • d) Converts electrical energy into mechanical energy

Correct Answer: (c)


21) Nature of unemployment in agriculture in India is

  • a) Only seasonal
  • b) Only disguised
  • c) Both (a) and (b)
  • d) None of the above

Correct Answer: (c)


22) Which religious reformer of Western India was known as ‘Lokhitwadi’?

  • a) Gopal Hari Deshmukh
  • b) Mahadev Govind Ranade
  • c) B. G. Tilak
  • d) R. G. Bhandarkar

Correct Answer: (a)


23) Which of the following are correctly matched ?

PersonsEvents
1. Sultan MahmudSack of Somnath
2. Muhammad GhoriConquest of Sindh
3. Alauddin KhiljiRevolt in Bengal
4. Muhammad Bin TughlaqChangiz Khan’s invasion
  • a) 1 only
  • b) 2 and 4
  • c) 2 only
  • d) 1 and 3

Correct Answer: (a)


24) Which is the largest state of India, populationwise, according to 2001 census?

  • a) Maharashtra
  • b) West Bengal
  • c) Bihar
  • d) Uttar Pradesh

Correct Answer: (d)


25) Leprosy bacillus was discovered by

  • a) Koch
  • b) Fleming
  • c) Harvey
  • d) Hansen

Correct Answer: (d)


26) X-rays were discovered by

  • a) Becquerel
  • b) Van Lue
  • c) Roentgen
  • d) Marie Curie

Correct Answer: (c)


27) Revealed Preference Theory was propounded by

  • a) P. A. Samuelson
  • b) J. S. Mill
  • c) Adam Smith
  • d) Marshall

Correct Answer: (a)


28) In Economics the terms ‘Utility’ and ‘Usefulness’ have

  • a) Same meaning
  • b) Different meaning
  • c) Opposite meaning
  • d) None of the above

Correct Answer: (b)


29) The term stagflation refers to a situation where

  • a) Rate of growth is slower than the rate of price increase
  • b) Growth has no relation with the change in prices
  • c) Rate of growth is faster than the rate of price increase
  • d) Rate of growth and prices both are decreasing

Correct Answer: (a)


30) According to Dadabhai Naoroji ‘Swaraj’ meant

  • a) Economic independence
  • b) Political independence
  • c) Complete independence
  • d) Self government

Correct Answer: (d)


31) Which of the undermentioned facts about Taj Mahal is not correct?

  • a) It was built by Shah Jahan
  • b) The names of artisans who built it are engraved on it
  • c) It is a magnificent mausoleum
  • d) It is situated outside Agra Fort

Correct Answer: (b)


32) Gross Domestic Product is defined as the value of all

  • a) Final goods produced in an economy in a year
  • b) Goods produced in an economy in a year
  • c) Final goods and services produced in an economy in a year
  • d) Goods and services produced in an economy in a year

Correct Answer: (c)


33) Which of the following substance is highly plastic?

  • a) Mica
  • b) Granite
  • c) Quartz
  • d) Clay

Correct Answer: (d)


34) The National Chemical Laboratory (India) is located in

  • a) Bengaluru
  • b) Hyderabad
  • c) Mumbai
  • d) Pune

Correct Answer: (d)


35) India is called a mixed economy because of the existence of

  1. Public Sector
  2. Private Sector
  3. Joint Sector
  4. Cooperative Sector
  • a) 1, 2
  • b) 2, 4
  • c) 3, 4
  • d) 1, 4

Correct Answer: (a)


36) The Draft of the Five Year Plans in India is approved by the

  • a) Ministry of Finance
  • b) National Development Council
  • c) National Productivity Council
  • d) Planning Commission

Correct Answer: (b)


37) An exceptional demand curve is one that moves

  • a) Upward to the right
  • b) Horizontally
  • c) Vertically
  • d) Downward to the right

Correct Answer: (a)


38) Where are the traces of Portuguese culture found in India?

  • a) Goa
  • b) Calicut
  • c) Cochin
  • d) Cannanore

Correct Answer: (a)


39) The British introduced the railways in India in order to

  • a) Move foodstuff in case of famine
  • b) Promote heavy industries in India
  • c) Facilitate British commerce and administrative control
  • d) Enable Indians to move freely within the country

Correct Answer: (c)


40) Where did Babar die?

  • a) Lahore
  • b) Agra
  • c) Delhi
  • d) Kabul

Correct Answer: (b)


41) Full convertibility of a rupee means

  • a) Purchase of foreign exchange for rupees freely
  • b) Determination of rate of exchange between rupee and foreign currencies freely by the market forces of demand and supply
  • c) Payment for imports in terms of rupees
  • d) Repayment of loans in terms of rupees

Correct Answer: (b)


42) Who, of the following, was awarded ‘Ashok Chakra’ on 26th January, 2009?

  • 1) Gajendra Singh
  • 2) M. C. Sharma
  • 3) Vijay Salaskar
  • 4) Hemant Karkare
  • 1 and 2
  • 1, 2 and 4
  • 1, 2 and 3
  • All the above

Correct Answer: (d)


43) Production function explains the relationship between

  • a) Output and consumption
  • b) Initial inputs and ultimate output
  • c) Output and exports
  • d) Inputs and ultimate consumption

Correct Answer: (b)


44) A medicine which promotes the secretion of urine is called

  • a) Monouretic
  • b) Triuretic
  • c) Diuretic
  • d) Adrenaline

Correct Answer: (c)


45) The present Indian monetary system is based on

  • a) Convertible Currency System
  • b) Gold Reserve System
  • c) Minimum Reserve System
  • d) Proportional Reserve System

Correct Answer: (c)


46) The chemicals released by one species of animals in order to attract the other members of the same species are

  • a) Hormones
  • b) Steroids
  • c) Pheromones
  • d) Nucleic acids

Correct Answer: (c)


47) The tip of the match-stick contains

  • a) Phosphorus trichloride
  • b) Phosphorus pentoxide
  • c) Red phosphorus
  • d) White phosphorus

Correct Answer: (c)


48) Who has been appointed the Governor of RBI after the retirement of Shri Y. V. Reddy?

  • a) Dr. Vijay L. Kelkar
  • b) Shri D. Subbarao
  • c) Dr. Indra Rangarajan
  • d) Dr. Dilip Sanghvi

Correct Answer: (b)


49) Who laid the wreath at the ‘Amar Jawan Jyoti’ (India Gate) on 26th January 2009?

  • a) Defence Minister
  • b) Minister for External Affairs
  • c) Prime Minister
  • d) Home Minister

Correct Answer: (a)


50) A situation where we have people whose level of income is not sufficient to meet the minimum consumption expenditure is considered as

  • a) Relative Poverty
  • b) Rural Poverty
  • c) Absolute Poverty
  • d) Urban Poverty

Correct Answer: (c)