You are here: Home >> Question Paper >> Uttarakhand PCS Exam 2011

Solved Question Paper of Uttarakhand PCS (J) Exam 2011



General Knowledge

1. Constitutional Status to Panchayati Raj System was given by

  • a) 24th Amendment
  • b) 25th Amendment
  • c) 42nd Amendment
  • d) 73rd Amendment

Correct Answer: (d)

2. National and State Disaster Management Authority is constituted under

  • a) Cabinet Decision
  • b) Planning Commission Decision
  • c) Disaster Management Act, 2005
  • d) Natural Calamities Management Act, 2005

Correct Answer: (b)

3. The National Judicial Academy is located at

  • a) New Delhi
  • b) Hyderabad
  • c) Bhopal
  • d) Bangalore

Correct Answer: (c)

4. The Planning Commission of India is:

  • a) Statutory Body
  • b) Advisory Body
  • c) Constitutional Body
  • d) Autonomous Body

Correct Answer: (b)

5. In which case the Supreme Court of India laid down that evidence can be recorded by Video Conferencing?

  • a) Maneka Gandhi Vs Union of India
  • b) M C Mehta Vs Union of India
  • c) Pappu Yadav Vs State of Bihar
  • d) Kartar Singh Vs State of Punjab

Correct Answer: (c)

6. The Right to Information Act was enacted in

  • a) 2002
  • b) 2005
  • c) 2007
  • d) 2010

Correct Answer: (b)

7. Right to speedy trial is

  • a) Constitutional Right
  • b) Fundamental Right
  • c) Legal Right
  • d) Directive Principle of the State Policy

Correct Answer: (b)

8. Public Holidays are declared under

  • a) Constitutional of India
  • b) Right to Information Act
  • c) Negotiable Instrument Act
  • d) Indian Contract Act

Correct Answer: (c)

9. The official language of the Union of India shall be Hindi in Devnagari script is mentioned in

  • a) Article 341
  • b) Article 342
  • c) Article 343(1)
  • d) Article 344

Correct Answer: (c)

10. Who was the first President of Constituent Assembly of India?

  • a) Dr. B. R. Ambedkar
  • b) Dr. K. N. Katju
  • c) Dr. Rajendra Prasad
  • d) C. Rajagopalachari

Correct Answer: (c)

11. Who was the author of the book 'Mudrarakshas'?

  • a) Kalidas
  • b) Vishakadatta
  • c) Banabhatta
  • d) Jayadev

Correct Answer: (b)

12. Which of the following is tallest building in the world?

  • a) Effiel Tower
  • b) Burj Khalifa
  • c) Statue of Liberty
  • d) Qutub Minar

Correct Answer: (b)

13. On which issue Srikrishna Committee recently submitted its report?

  • a) Telegana issue
  • b) Tax reforms
  • c) Kashmir issue
  • d) Naxal issue

Correct Answer: (a)

14. The Constitution of Jammu and Kashmir came into force on

  • a) Jan. 26, 1954
  • b) Jan. 26, 1957
  • c) Jan. 26, 1958
  • d) Jan. 26, 1959

Correct Answer: (b)

15. The Institution of 'Ombudsman' first started in

  • a) Germany in 1800
  • b) Sweden in 1809
  • c) England in 1874
  • d) India in 1950

Correct Answer: (b)

16. How many Schedules are there in the Constitution of India?

  • a) 9
  • b) 10
  • c) 11
  • d) 12

Correct Answer: (d)

17. In which year Mayor's Courts were introduced in three Presidency Towers in India?

  • a) 1726
  • b) 1772
  • c) 1774
  • d) 1781

Correct Answer: (a)

18. The 16th SAARC Summit 2010 was held at

  • a) Maldive
  • b) Pakistan
  • c) Bhutan
  • d) Sri Lanka

Correct Answer: (c)

19. Who is said to be the originator of the doctrine of separation of powers?

  • a) Dicey
  • b) Montesqueue
  • c) Locke
  • d) Plato

Correct Answer: (b)

20. Which provision of the Constitution of India deals with National Commission for Scheduled Castes?

  • a) Article 338
  • b) Article 338A
  • c) Article 340
  • d) Article 343

Correct Answer: (a)

21. 'World Investment Report' is an annual publication of

  • a) I.M.F.
  • b) World Bank
  • c) UNCTAD
  • d) W.T.O.

Correct Answer: (c)

22. Chapter-II of the Transfer of Property Act, 1882 shall not be deemed to effect any rule of

  • a) Christian Law
  • b) Muslim Law
  • c) Parsi Law
  • d) None of the above

Correct Answer: (d)

23. By which Amendment, Article 21-A is added in the Constitution of India?

  • a) 84th Amendment, 2001
  • b) 85th Amendment, 2001
  • c) 86th Amendment, 2002
  • d) 87th Amendment, 2003

Correct Answer: (c)

24. Which type of euthanasia is permitted by the Supreme Court in 'Aruna Shanbaug Vs Union of India'. A.I.R. 2011 S.C. 1290?

  • a) Active euthanasia
  • b) Passive euthanasia
  • c) Voluntary euthanasia
  • d) Non-Voluntary euthanasia

Correct Answer: (b)

25. Under International law the obligation of neutral country is

  • a) Abstention
  • b) Prevention
  • c) Acquiescence
  • d) All the above

Correct Answer: (d)

26. Who is the Secretary General of United Nations?

  • a) Ban Ki-Moon
  • b) Kofi Annan
  • c) Bantros Ghali
  • d) None of the above

Correct Answer: (a)

27. In which city of Japan radiation leakage occurred due to massive earthquake?

  • a) Tokyo
  • b) Fukushima
  • c) Yakohama
  • d) Osaka

Correct Answer: (b)

28. Who was the Chairman of the Drafting Committee of the Constitution of India?

  • a) Dr Rajendra Prasad
  • b) Dr B. R. Ambedkar
  • c) Dr Radha Krishnan
  • d) Pt. Jawaharlal Nehru

Correct Answer: (b)

29. How many States are Permanent members of United Nations' Security Council?

  • a) 10
  • b) 7
  • c) 5
  • d) 12

Correct Answer: (c)

30. Who said : "International law is the vanishing point of Jurisprudence"?

  • a) Austin
  • b) Holland
  • c) Oppenheim
  • d) Sir Henry Maine

Correct Answer: (b)

31. In which year Indian Parliament passed Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act?

  • a) 2009
  • b) 2005
  • c) 2008
  • d) 2006

Correct Answer: (b)

32. After how many years India won Cricket World Cup in 2011?

  • a) After 20 years
  • b) After 25 years
  • c) After 28 years
  • d) After 30 years

Correct Answer: (c)

33. In which year Right of Children to Free and Compulsory Education Act was enacted by Parliament of India?

  • a) 2009
  • b) 2005
  • c) 2008
  • d) 2007

Correct Answer: (a)

34. The concept of Directive Principles of State Policy is borrowed from

  • a) Germany
  • b) France
  • c) Ireland
  • d) USA

Correct Answer: (c)

35. Which Amendment added Fundamental Duties in the Constitution of India?

  • a) 42nd Amendment
  • b) 44th Amendment
  • c) 47th Amendment
  • d) 49th Amendment

Correct Answer: (a)

36. The Ex-officio Chairman of the Council of States is

  • a) President of India
  • b) Speaker of Lok Sabha
  • c) Vice-President
  • d) None of the above

Correct Answer: (c)

37. Stockholm Conference on 'Human Environment' was held in the year

  • a) 1973
  • b) 1972
  • c) 1992
  • d) 1942

Correct Answer: (b)

38. In India 'Law Day' is celebrated every year on

  • a) April 5
  • b) November 26
  • c) May 1
  • d) June 5

Correct Answer: (b)

39. Which one of the following organisations is directly related to the Child Welfare?

  • a) UNESCO
  • b) UNICEF
  • c) WHO
  • d) WTO

Correct Answer: (b)

40. The Theory of 'Social Engineering' was propounded by

  • a) Austin
  • b) Ivor Jennings
  • c) Roscoe Pound
  • d) Dicey

Correct Answer: (c)

41. A Secular State

  • a) promotes Religions
  • b) demotes Religions
  • c) integrates Religions
  • d) remains neutral to Religions

Correct Answer: (d)

42. What is the minimum reservations prescribed by the Constitution for Women in Panchayats?

  • a) 50 percent
  • b) 30 percent
  • c) one-third
  • d) one-fourth

Correct Answer: (c)

43. Which country is not a permanent member of United Nations' Security Council?

  • a) USA
  • b) Russia
  • c) Germany
  • d) France

Correct Answer: (c)

44. In which year 'Copenhagen Summit Conference' on climate change was held?

  • a) 2008
  • b) 2010
  • c) 2009
  • d) 2011

Correct Answer: (c)

45. Which Article of the Charter of the United Nations permitted Right to Self defence?

  • a) Article 2
  • b) Article 51
  • c) Article 13
  • d) Article 47

Correct Answer: (b)

46. Which of the following is not a basic feature of the Indian Constitution?

  • a) Preamble
  • b) Fundamental Rights
  • c) Fundamental Duties
  • d) Judicial Review

Correct Answer: (c)

47. Which of the following States in India is having a Legislative Council?

  • a) Punjab
  • b) Madhya Pradesh
  • c) Gujarat
  • d) Andhra Pradesh

Correct Answer: (d)

48. Who has been appointed as Chairperson of National Women Commission recently?

  • a) Krishna Teerath
  • b) Chandresh Kumari
  • c) Mamta Sharma
  • d) Ambika Soni

Correct Answer: (c)

49. Which Fundamental Right was declared by Dr. B. R. Ambedkar as 'heart and soul' of the Constitution?

  • a) Right to Freedom
  • b) Right to Constitutional Rremedies under Article 32
  • c) Right to Life
  • d) Right to Equality

Correct Answer: (b)

50. In which year biggest Arms Reduction Pact between US and Russia was signed?

  • a) 2007
  • b) 2008
  • c) 2009
  • d) 2010

Correct Answer: (d)