You are here: Home >> ToThePoint >> GK - India's Largest Highest Biggest

Largest, Highest, Longest and Smallest in India.

Highest DamBhakra Dam (over Sutlej river in Punjab)
Highest WaterfallKunchikal waterfall (in Karnataka)
Largest PortMumbai
Highest AirportLeh (Laddakh)
Largest ZooZoological Garden (in Kolkata)
Longest DamHirakud Dam (over Mahanadi river in Odisha)
Largest MuseumNational Museum (in Kolkata)
Largest Forest Area (State)Madhya Pradesh
Largest Cantilever Span BridgeHowrah Bridge over Hooghly river, also known as Rabindra Setu (in Kolkata)
Larget State (in Area)Rajasthan
Largest State (in Population)Uttar Pradesh
Smallest State (in Area)Goa
Smallest State (in Population)Sikkim
Highest GatewayBuland Darwaja, Fatehpur Sikri (Agra)
Largest Salt Water LakeChilka Lake (in Odisha)
Highest Civilian AwardBharat Ratna
Largest GurudwaraGolden Temple, Amritsar (in Punjab)
Largest ChurchSaint Cathedral (in Goa)
Longest BeachMarina Beach (in Chennai)
Highest Battle FieldSiachin Glacier
Most Dense StateBihar
Longest River BridgeMahatma Gandhi Setu, Patna
Longest RiverGanga
Longest Tributary RiverYamuna
Longest River of South IndiaGodavari
Longest TunnelJawahar Tunnel (in Jammu and Kashmir)
Longest National HighwayNH-7 (Varanasi to Kanyakumari)
Highest Mountain PeakK2, also known as Godwin Austin
Longest RoadGrand Trunk Road
Largest MosqueJama Masjid (in Delhi)
Longest Railway RouteFrom Jammu to Kanyakumari
Largest DeltaSunderban Delta (in West Bengal)
Largest Cave TempleKailash Temple, Ellora (in Maharashtra)
Heaviest RainfallCherrapunji, earlier it was Mawsynram (in Meghalaya)
Longest Railway PlatformGorakhpur (Uttar Pradesh)
Largest Bank of IndiaState Bank of India
Highest Gallantry AwardParamvir Chakra
Largest PlanetariumBirla Planetarium (in Kolkata)
Largest Cattle FairSonepur Fair (in Bihar)
Largest DomeGol Gumbaz at Bijapur (in Karnataka)
Largest Fresh Water LakeWular Lake (in Kashmir)


Objective Questions on India's Largest, Highest and Smallest-
1. Largest fresh water lake in India is?
(a) Chilka lake
(b) Wular lake
(c) Sambhar lake
(d) Hussain Sagar lake

2. Largest Bank of India is?
(a) ICICI Bank
(b) HDFC Bank
(c) State Bank of India
(d) Bank of Baroda

3. Highest mountain peak in India is?
(a) Nanga Parbat
(b) Nanda Devi
(c) Kanchenjunga
(d) K2 (Godwin Austin)

4. Highest waterfall in India is?
(a) Kunchikal falls
(b) Gersoppa falls
(c) Barehipani falls
(d) Jog falls

5. Longest Dam in India is?
(a) Bhakra Nangal Dam
(b) Hirakud Dam
(c) Almatti Dam
(d) Idukki Dam

6. Which is the largest State in India in terms of Area?
(a) Madhya Pradesh
(b) Maharashtra
(c) Rajasthan
(d) Karnataka

7. Which is the largest State in India in terms of Population?
(a) Rajasthan
(b) Maharashtra
(c) Uttar Pradesh
(d) Madhya Pradesh

8. Smallest State of India in terms of Area is?
(a) Sikkim
(b) Uttarakhand
(c) Tripura
(d) Goa

9. Smallest State of India in terms of Population is?
(a) Goa
(b) Sikkim
(c) Punjab
(d) Haryana

10. Which is the longest river of India?
(a) Ganga
(b) Krishna
(c) Godavari
(d) Yamuna


Answers - 1(b), 2(c), 3(d), 4(a), 5(b), 6(c), 7(c), 8(d), 9(b), 10(a).