You are here: Home >> Question Paper >> SSC CHSL Exam 2012 (Set-2)

SSC Combined Higher Secondary (CHS) Level Exam 2012 solved question paper set-2



General Knowledge

1. The addition made to the total cost when the production of a good is increased by one unit is:

  • a) average cost
  • b) marginal cost
  • c) total cost
  • d) implicit cost

Correct Answer: (b)

2. The policy which relates to government spending, taxing and borrowing is called:

  • a) Fiscal policy
  • b) Monetary policy
  • c) Bank policy
  • d) Tax policy

Correct Answer: (a)

3. Net national product at market prices is also called as:

  • a) National income
  • b) Gross domestic product
  • c) Personal income
  • d) Per capita income

Correct Answer: (a)

4. The main factor for the accelerated growth of population in India is:

  • a) Low birth rate and low death rate
  • b) A high birth rate and a falling death rate
  • c) A rising birth rate and a rising death rate
  • d) A high birth rate and a high death rate

Correct Answer: (b)

5. During which period the salaries of the Central Government employees can be reduced?

  • a) National emergency
  • b) State emergency
  • c) Financial emergency
  • d) None of the above

Correct Answer: (c)

6. Rajasthan is the first State in:

  • a) introducing local self-government
  • b) introducing Mandal system
  • c) direct election for Chairperson
  • d) indirect election of the Chairperson

Correct Answer: (a)

7. The real executive powers of state is exercised by:

  • a) Chief Minister
  • b) Council of Ministers
  • c) Governor
  • d) Chief Justice of High Court

Correct Answer: (b)

8. Suffrage means:

  • a) Enacting such laws causing suffering
  • b) Right to vote
  • c) Right to vote to the rich
  • d) Right to vote only poor

Correct Answer: (b)

9. The judges of the High Court can be removed from their office before the expiry of their term on the grounds of proved misbehaviour or incapacity by the:

  • a) Chief Justice of India
  • b) Chief Justice of High Court
  • c) President on the recommendation of the two Houses of the Parliament
  • d) Both Houses of the Parliament with special majority

Correct Answer: (c)

10. Protection of interests of minorities is envisaged in Article:

  • a) 14
  • b) 19
  • c) 29
  • d) 32

Correct Answer: (c)

11. The Cabinet Mission was sent to India:

  • a) to establish a national government
  • b) to work out a constitutional arrangement for the transfer of power
  • c) to accept Jinnah's demand for Pakistan
  • d) to refuse to give freedom to India

Correct Answer: (b)

12. Who is the oldest British monarch to sit on the Throne?

  • a) Queen Victoria
  • b) Queen Elizabeth II
  • c) Queen Mary Tudor
  • d) Queen Anne

Correct Answer: (b)

13. The Khilafat Movement was launched to protest against the humiliation of:

  • a) The Turkish Caliph
  • b) Aga Khan
  • c) Muhammed Ali Jinnah
  • d) Abul Kalam Azad

Correct Answer: (a)

14. Who among the following founded the All India Muslim League?

  • a) Syed Ahmed Khan
  • b) Muhammed Ali
  • c) Aga Khan
  • d) Hamid Ali Khan

Correct Answer: (c)

15. The first Satyagraha of Gandhiji for the cause of indigo farmers was observed at:

  • a) Champaran
  • b) Chauri-Chaura
  • c) Bardoli
  • d) Sabarmati

Correct Answer: (a)

16. Where is the doldrums belt located?

  • a) Near the equator
  • b) Near the polar area
  • c) On the Tropic of Cancer
  • d) On the Tropic of Capricorn

Correct Answer: (a)

17. Which river flows between the Satpuras and the Vindhyas?

  • a) Godavari
  • b) Gandak
  • c) Tapti
  • d) Narmada

Correct Answer: (d)

18. Which of the following storms struck Bangladesh in November 2007?

  • a) Dean
  • b) Wutip
  • c) Sidr
  • d) None of these

Correct Answer: (c)

19. Mumbai High Oil Fields are located on the:

  • a) Continental Shelf of the Arabian Sea
  • b) West coastal plain
  • c) Western Ghats
  • d) Interior part of the Deccan

Correct Answer: (a)

20. Palghat joins which of the following States?

  • a) Sikkim and West Bengal
  • b) Maharashtra and Gujarat
  • c) Kerala and Tamil Nadu
  • d) Arunachal Pradesh and Sikkim

Correct Answer: (c)

21. In sea, plants are restricted up to the depth of:

  • a) 20 m
  • b) 200 m
  • c) 1000 m
  • d) 2000 m

Correct Answer: (b)

22. The fur of the animals living in colder regions:

  • a) protects them from water
  • b) traps the air and keeps them warm
  • c) protects them from enemies
  • d) makes them appear beautiful

Correct Answer: (b)

23. Humus is a type of:

  • a) fossil seen on the rocks
  • b) decaying organic matters in soil
  • c) fertilisers applied in soil
  • d) special growth found in plants

Correct Answer: (b)

24. The lockjaw is a pathological condition of:

  • a) Diphtheria
  • b) Polio
  • c) Paralysis
  • d) Tetanus

Correct Answer: (d)

25. Which of the following amphibians lacks tongue?

  • a) Sphenodon
  • b) Salamander
  • c) Ichthyophis
  • d) Necturus

Correct Answer: (c)

26. Which one of the following organs converts glycogen into glucose and purifies the blood?

  • a) Liver
  • b) Kidney
  • c) Lungs
  • d) Spleen

Correct Answer: (a)

27. Indicate the false statement about the resistance of a wire:

  • a) it depends on material of wire
  • b) it is directly proportional to the length of wire
  • c) it is directly proportional to the area of cross-section of wire
  • d) resistance of metallic wire increases with increase in temperature

Correct Answer: (c)

28. Which electromagnet radiation is used for satellite communication?

  • a) Ultraviolet
  • b) Infrared
  • c) Mircowave
  • d) Millimeter wave

Correct Answer: (c)

29. Solar cells work on the principle of:

  • a) photovoltaic effect
  • b) photoelectric effect
  • c) photoconductive effect
  • d) photosynthesis

Correct Answer: (a)

30. ____________ is a program that places programs into memory and prepares them for execution:

  • a) Assembler
  • b) Compiler
  • c) Loader
  • d) Macro processor

Correct Answer: (c)

31. Programs stored in a ROM are called:

  • a) Software
  • b) Freeware
  • c) Firmware
  • d) None of the above

Correct Answer: (c)

32. A bug in a programme is:

  • a) Statement
  • b) Error
  • c) Syntax
  • d) Both B and C

Correct Answer: (b)

33. An element that does not occur in nature but can be produced artificially is:

  • a) thorium
  • b) radium
  • c) plutonium
  • d) uranium

Correct Answer: (c)

34. Chloroform can be used as:

  • a) Analgesic
  • b) Anaesthetic
  • c) Antimalarial
  • d) Antibiotic

Correct Answer: (b)

35. The manufacture of iron from iron ore involves the process of:

  • a) oxidation
  • b) reduction
  • c) fractional distillation
  • d) electrolysis

Correct Answer: (b)

36. Which of the following is caused by the higher concentration of Nitrogen and Phosphorus?

  • a) Eutrophication
  • b) Hardness
  • c) Alkalinity
  • d) Acidity

Correct Answer: (a)

37. Earth's atmosphere is an envelope of gases extending to a height of:

  • a) 100 km
  • b) 150 km
  • c) 200 km
  • d) 300 km

Correct Answer: (a)

38. Absence of fish along a river indicates:

  • a) Zone of degradation
  • b) Zone of active decomposition
  • c) All zones of pollution
  • d) Zone of recovery

Correct Answer: (a)

39. Minamata disease was caused due to:

  • a) Lead
  • b) Cyanide
  • c) Mercury
  • d) Methyl isocyanate

Correct Answer: (c)

40. Nutrients are recycled in the atmosphere with the help of certain micro-organisms referred to as:

  • a) producers
  • b) consumers
  • c) decomposers
  • d) None of these

Correct Answer: (c)

41. Varahamihira is an/a:

  • a) Astronomer
  • b) Astronaut
  • c) Space Shuttle
  • d) Power Station

Correct Answer: (a)

42. Well-taled website during the months of February-March 2011 was:

  • a) Wikileaks.org
  • b) Wikileaks.com
  • c) Wikipedia.com
  • d) Tehelka.com

Correct Answer: (b)

43. Who discovered the sea-route to India?

  • a) Vasco da Gama
  • b) Columbus
  • c) Magellan
  • d) Henry the Navigator

Correct Answer: (a)

44. 'BRICS', the recently formed international organisation of five developing countries, consists of:

  • a) Brazil, Russia, India, China and South Africa
  • b) Brazil, Romania, India, China and South Africa
  • c) Brazil, Russia, Indonesia, China and Spain
  • d) Brazil, Romania, India, China and Somalia

Correct Answer: (a)

45. Sachin Tendulkar scored his 100th century on 12th March 2012 while playing in Asia Cup against:

  • a) Bangladesh
  • b) Sri Lanka
  • c) Pakistan
  • d) Indonesia

Correct Answer: (a)

46. Who is the author of the book 'A Better India : A Better World?

  • a) Azim H. Premji
  • b) Rajiv Sikri
  • c) N. R. Narayana Murthy
  • d) Prema Mahajan

Correct Answer: (c)

47. Which Union Territory is at the bottom of child-sex ratio?

  • a) Dadra and Nagar Haveli
  • b) Chandigarh
  • c) Andaman and Nicobar Island
  • d) Daman and Diu

Correct Answer: (d)

48. Headquarters of World Health Organisation are situated at:

  • a) The Hague
  • b) Oslo
  • c) Geneva
  • d) New York

Correct Answer: (c)

49. Which of the following is the tallest building in the world?

  • a) Eiffel Tower
  • b) Burj Khalifa
  • c) Statue of Liberty
  • d) Qutub Minar

Correct Answer: (b)

50. The first person out of Tata family who has been selected to head the Tata Group after Ratan Tata is:

  • a) O. E. Bhatt
  • b) Cyrus Mistry
  • c) Kumar Mangalam Birla
  • d) Noel Tata

Correct Answer: (b)