You are here: Home >> Question Paper >> SSC CGL EXAM 2012 (General Awareness)

SSC Combined Graduate Level (CGL) Exam 2012 : Set - 1 General Knowledge

1. Union Carbide India Ltd. manufactured essentially

  • a) Fertilisers
  • b) Heavy water
  • c) Leather goods
  • d) Petrochemicals

Correct Answer: (d)

2. The authority to specify which castes shall be deemed to be scheduled castes rests with the?

  • a) Prime Minister
  • b) President
  • c) Governor
  • d) Commissioner for Scheduled Castes and Tribes

Correct Answer: (b)

3) The most densely populated state in India is:

  • a) Kerala
  • b) West Bengal
  • c) Tamil nadu
  • d) Uttar Pradesh

Correct Answer: (b)

4) The first speaker of Lok Sabha was:

  • a) S. Radhakrishnan
  • b) M. Ananthasayanam Ayyangar
  • c) Sardar Hukam Singh
  • d) G.V. Mavlankar

Correct Answer: (d)

5) Who is the author of the book 'Paksitan: Beyond the Crisis State':

  • a) Maleha Lodhi
  • b) Amir Mir
  • c) Khuram Iqbal
  • d) M.J. Akbar

Correct Answer: (a)

6) Who favoured the Artic Home theory of the Aryans?

  • a) Jacobi
  • b) A.C. Das
  • c) Pargiter
  • d) B.G. Tilak

Correct Answer: (d)

7) Which is NOT a correct statement?

  • a) Dilute solutions contains less amount of solute
  • b) Phenols are acidic
  • c) Methylated spirit contains only methanol
  • d) In benzene all the atoms lie in one plane

Correct Answer: (c)

8) Consumption for the sake of enjoying social acknowledgement is called:

  • a) Social consumption
  • b) Rational consumption
  • c) Demonstration consumption
  • d) Conspicuous consumption

Correct Answer: (d)

9) The iron and steel plant in Andhra Pradesh is at:

  • a) Bokaro
  • b) Burnpur
  • c) Vijay Nagar
  • d) Visakhapatnam

Correct Answer: (d)

10) Polar-bears hold cures for:

  • a) Osteoporosis
  • b) Type II diabetes
  • c) Kidney failure
  • d) Breast - cancer

Correct Answer: (b)

11) Of the following economists, whom do you consider the Master of "Partial Analysis"?

  • a) J.M. Keynes
  • b) Alfred Marshall
  • c) Leon Walras
  • d) Lionel Robbins

Correct Answer: (b)

12) Pyroligneous acid obtained from wood contains:

  • a) 10% Acetic acid
  • b) 10% ethanol
  • c) 10% Formic acid
  • d) 10% Formaldehyde

Correct Answer: (a)

13) The red, orange and yellow colours of leaves are due to:

  • a) Carotenoids
  • b) Lignins
  • c) Tannis
  • d) Aldehydes

Correct Answer: (a)

14) The disease that kills more people than lung cancer as a consequences of air pollution is:

  • a) chronic bronchitis
  • b) emphesema
  • c) heart attack
  • d) asthma

Correct Answer: (a)

15) Which of the following is meant for the ex-situ conservation of various species?

  • a) Herbarium
  • b) Sperm bank
  • c) Blood bank
  • d) Germplasm bank

Correct Answer: (d)

16) The infective stage of Malaria is:

  • a) Ring state
  • b) Gametocyte
  • c) Merozoite
  • d) Sporozoite

Correct Answer: (d)

17) Wheat, Barley, Lemon, Orange, rye and pearl millet belong to:

  • a) the same plant family
  • b) two plant families
  • c) three plant families
  • d) four plant families

Correct Answer: (b)

18) Low cost housing is an example for:

  • a) Private wants
  • b) Merit wants
  • c) Mixed wants
  • d) Social wants

Correct Answer: (b)


19) Which of the following is not a reason for Brain Drain?

  • a) failure to recognise talent in the originating country
  • b) the lure of high living standards
  • c) lack of employment opportunities
  • d) socio-economic instability

Correct Answer: (c)


20) Photosynthetic vesicle found in bacteria is called a:

  • a) Mesosome
  • b) Pneumatophore
  • c) Genophore
  • d) Chromatophore

Correct Answer: (d)


21) The treaty of Versailles restored Alsace-Lorraine to:

  • a) Britain
  • b) France
  • c) Belgium
  • d) Italy

Correct Answer: (b)


22) Which of the following pairs is correctly matched?

  • a) Salt petre - potassium nitrate
  • b) Milk of lime - sodium sulphate
  • c) Galuber's salt - calcium sulphate
  • d) Gypsum - calcium hydroxide

Correct Answer: (a)


23) Which bank was the first to introduce ATMs to the world?

  • a) Hong Kong Bank
  • b) Bank of America
  • c) Citi Bank
  • d) Standard Chartered Bank

Correct Answer: (c)


24) The Asokan Edicts were deciphered first by

  • a) Sir John Marshall
  • b) Charles Wilkins
  • c) James Prinsep
  • d) Sir William Jones

Correct Answer: (c)


25) South-South dialogue is associated with:

  • a) Arms conference
  • b) Co-operation among developing nations
  • c) Summit meeting between developed and developing countries
  • d) All the above

Correct Answer: (b)


26) Which colour/colours of light has the highest velocity through vacuum?

  • a) Green
  • b) Blue
  • c) Red
  • d) All of the above

Correct Answer: (d)


27) Who was the teacher of Gautama Buddha?

  • a) Patanjali
  • b) Panini
  • c) Kapila
  • d) Alara Kalama

Correct Answer: (d)


28) An algae type ocean deposit is:

  • a) Diatom Ooze
  • b) Neritic remains
  • c) Pelagic deposits
  • d) Pteropod Ooze

Correct Answer: (a)


29) The proposal for the creation of new All-India Services can be considered only:

  • a) if majority of State Legislature make such demand
  • b) if the Rajya Sabha passes a resolution by two-thirds majority
  • c) if Lok Sabha passes a resolution by two-thirds majority
  • d) None of the above

Correct Answer: (b)


30) Human Development Index was formulated by:

  • a) ASEAN
  • b) UNDP
  • c) IBRD
  • d) UNCTAD

Correct Answer: (b)


31) We receive sunlight on earth surface. What type of light beams are these?

  • a) Diverging
  • b) Converging
  • c) Parallel
  • d) Random

Correct Answer: (a)


32) Torah is the sacred book of:

  • a) Zorastrianism
  • b) Taosim
  • c) Judaism
  • d) Confucianism

Correct Answer: (c)


33) The ultimate source of energy in a hydroelectric power station is:

  • a) solar energy
  • b) the kinetic energy of water
  • c) the potential energy of water
  • d) the electro-chemical energy of water

Correct Answer: (a)


34) Peninsular India has the following zonal soil types:

  • a) Alluvial soil
  • b) Red and yellow soil
  • c) Saline soil
  • d) Forest soil

Correct Answer: (b)


35) The biggest planet in the solar system is:

  • a) Venus
  • b) Uranus
  • c) Saturn
  • d) Jupiter

Correct Answer: (d)


36) "Eye for an eye and tooth for a tooth" is the guiding principle of:

  • a) Attributive theory of Justice
  • b) Retributive theory of Justice
  • c) Deterrent theory of Justice
  • d) Reformative theory of Justice

Correct Answer: (b)


37) The seat of Kerala High Court is located at:

  • a) Kottayam
  • b) Kollam
  • c) Ernakulam
  • d) Thiruvananthapuram

Correct Answer: (c)


38) The study of population is known as _____

  • a) Petrology
  • b) Hydrology
  • c) Demography
  • d) Climatology

Correct Answer: (c)


39) Mamta Sharma was appointed in 2011 as the chairperson of:

  • a) National Commission for Minorities
  • b) National Commission for Protection of Child Right
  • c) National Commission for women
  • d) National Commission for BCs

Correct Answer: (c)


40) What type of mirror is used in a view finding mirror of a vehicle?

  • a) Convex mirror
  • b) Concave mirror
  • c) Paraboloidal mirror
  • d) Plane mirror

Correct Answer: (a)


41) The 34th National Games were held in 2011 in:

  • a) Jharkhand
  • b) Kerala
  • c) Uttarakhand
  • d) Karnataka

Correct Answer: (a)


42) The prose collection of the vedic poems are:

  • a) Samhitas
  • b) Brahmanas
  • c) Samhitas
  • d) Aranyakas

Correct Answer: (b)


43) Drying oils contain a fairly large proportion of:

  • a) Unsaturated fatty acids
  • b) Saturated fatty acids
  • c) Proteins
  • d) Fats

Correct Answer: (a)


44) The state which has registered the highest population growth rate according to 2001 census is:

  • a) Sikkim
  • b) Kerala
  • c) Uttar Pradesh
  • d) Nagaland

Correct Answer: (d)


45) Who said that the Directive Principles of State Policy are just like "a cheque on bank payable at the convenience of the bank"?

  • a) K.T. Shah
  • b) Pandit Nehru
  • c) B.R. Ambedkar
  • d) N.G. Ranga

Correct Answer: (a)


46) Ram Sharan Sharma, who died in 2011 was an eminent:

  • a) Chemist
  • b) Economist
  • c) Archaeologist
  • d) Indologist

Correct Answer: (d)


47) The 98th Indian Science Congress was held in 2011 at:

  • a) Bhopal
  • b) Chennai
  • c) Bengaluru
  • d) Bhubaneshwar

Correct Answer: (b)


48) India making 'Double Taxation Avoidance Agreements' (DTAA) with other countries for the promotion of:

  • a) Foreign institutional investment
  • b) External commercial borrowings
  • c) Foreign direct investments
  • d) Bilateral trade

Correct Answer: (d)


49) Earth is a very big magnet. In which direction does its magnetic field extend?

  • a) west to east
  • b) north to south
  • c) south to north
  • d) east to west

Correct Answer: (c)


50) What is m-commerce?

  • a) machine commerce
  • b) money commerce
  • c) marketing commerce
  • d) mobile commerce

Correct Answer: (d)

Want to Create Your Own Website. Create at Bluehost. Check The Link Below.


Learn General Knowledge from our Android App on Google Playstore.

Google Play and the Google Play logo are trademarks of Google LLC. Download Now