You are here: Home >> ToThePoint >> GK - World Cup Football Winners

History of World Cup Football-

The FIFA World Cup is an international association of football competition established in 1930. It is contested by the men's national teams of the members of Federation Internationale de Football Association (FIFA), the sport's global governing body. The tournament has taken place every four years, except in 1942 and 1946, when the competition was cancelled due to World War II. The last Football World Cup was hosted by Brazil in 2014 which was won by Germany, who beat Argentina 1–0. World Cup 2018 was held in Russia. The tournament started on 4th June 2018 and ended on 15th Jul 2018. 32 teams participated in the world cup. Zabivaka the wolf was the mascot of 2018 world cup. France won the world cup 2018 by defeating Croatia 4-2 in the final held on 15th July 2018. This was the first time that Croatia made it to the final. France manager Didier Deschamps became only the third man to have won the World Cup as a captain and as a manager.



World Cup Football Winners List-

YearWinnersRunners-upVenueLocation
2018FranceCroatiaLuzhniki StadiumMoscow, Russia
2014GermanyArgentinaEstadio do MaracanaRio de Janeiro, Brazil
2010SpainNetherlandsSoccer CityJohannesburg, South Africa
2006ItalyFranceOlympiastadionBerlin, Germany
2002BrazilGermanyInternational Stadium YokohamaYokohama, Japan
1998FranceBrazilStade de FranceSaint-Denis, France
1994BrazilItalyRose BowlPasadena, California, United States
1990West GermanyArgentinaStadio OlimpicoRome, Italy
1986ArgentinaWest GermanyEstadio AztecaMexico City, Mexico
1982ItalyWest GermanySantiago BernabéuMadrid, Spain
1978ArgentinaNetherlandsEstadio MonumentalBuenos Aires, Argentina
1974West GermanyNetherlandsOlympiastadionMunich, West Germany
1970BrazilItalyEstadio AztecaMexico City, Mexico
1966EnglandWest GermanyWembley StadiumLondon, England
1962BrazilCzechoslovakiaEstadio NacionalSantiago, Chile
1958BrazilSwedenRåsunda StadiumSolna, Sweden
1954West GermanyHungaryWankdorf StadiumBern, Switzerland
1950UruguayBrazilEstádio do MaracanãRio de Janeiro, Brazil
1938ItalyHungaryStade Olympique de ColombesParis, France
1934ItalyCzechoslovakiaStadio Nazionale PNFRome, Italy
1930UruguayArgentinaEstadio CentenarioMontevideo, Uruguay

Highlights of FIFA Football World Cup 2018

1. FIFA Golden Boot award: Harry Kane, England. (He scored six goals in the tournament.)
2. FIFA Golden Ball award: Luka Modric, Croatia.
3. FIFA Golden Glove award: Thibaut Courtois, Belgium.
4. FIFA Fair Play Award: Spain
5. FIFA Young Player Award: Kylian Mbappe, France.

Next FIFA Football World Cup will be played in Qatar in 2022.

World Cup Football Results by Nation-

National TeamFinalistsWinnersRunners-upYears wonYears Runners-up
Brazil7521958, 1962, 1970, 1994, 20021950, 1998
Italy6421934, 1938, 1982, 20061970, 1994
Germany7441954, 1974, 1990, 20141966, 1982, 1986, 2002
Argentina4231978, 19861930, 1990, 2014
France3211998, 20182006
Uruguay2201930, 1950---
England1101966---
Spain1102010---
Netherlands303---1974, 1978, 2010
Czechoslovakia202---1934, 1962
Hungary202---1938, 1954
Sweden101---1958
Croatia101---2018


Objective Questions on World Cup Football frequently asked in SSC, CDS, NDA, PSC, Railways and other competitive examinations-
1. Which of the following country won the FIFA Football World Cup 2018?
(a) Croatia
(b) Argentina
(c) Brazil
(d) France

2. Which of the following country host the first Football World Cup?
(a) Uruguay
(b) England
(c) Brazil
(d) France

3. Who was the first team to qualify for the 2014 World Cup (excluding Brazil)?
(a) Australia
(b) Japan
(c) Netherlands
(d) Germany

4. What was the name of the first World Cup trophy?
(a) Jules Rimet trophy
(b) Rodolphe Seeldrayers trophy
(c) Daniel Burley Woolfall trophy
(d) Arthur Drewry trophy

5. Which country won the Football World Cup maximum number of times?
(a) Argentina
(b) Germany
(c) Brazil
(d) Italy

6. Which of the following country reached the Football World Cup final thrice but could never won the cup?
(a) Netherlands
(b) Czechoslovakia
(c) Hungary
(d) Sweden

7. Which of the following country won the Football World Cup in 2014?
(a) Brazil
(b) Argentina
(c) Spain
(d) Germany

8. Which is the only nation to have participated in every Football World Cup finals tournament?
(a) France
(b) Uruguay
(c) Germany
(d) Brazil

9. Who hold the record of scoring maximum number of goals in Football World Cup?
(a) Ronaldo
(b) Miroslav Klose
(c) Gerd Müller
(d) Just Fontaine

10. Who won the Golden Ball award for best player in 2014 FIFA Football World Cup?
(a) Thomas Müller
(b) Miroslav Klose
(c) James Rodriguez
(d) Lionel Messi

11. Who won the Golden Boot award for best player in 2014 FIFA Football World Cup?
(a) Thomas Müller
(b) Miroslav Klose
(c) James Rodriguez
(d) Lionel Messi

Answers - 1(d), 2(a), 3(b), 4(a), 5(c), 6(a), 7(d), 8(d), 9(b), 10(d) and 11(c).

Create Your Own Website at Bluehost. Check It Now

Learn General Knowledge from our Android App on Google Playstore.

Google Play and the Google Play logo are trademarks of Google LLC. Download Now